Сърби и руснаци готвят казашка провокация на Балканите, четирима българи участват в хибридката

Димитър Иванов

Русия и Сърбия подготвят нова хибридна пропагандна операция с център Балканите, използвайки общността на казаците. От свои източници в казашката диаспора Faktor.bg научи, че на 2 ноември тази година в сръбския град Чачак се открива Международна антифашистка конференция на казаческите и антифашистките организации в страните от Европа. Тя е под надслов: „Никой не е забравен, нищо не е забравено“. Организатори са Всесръбския съюз на казаците, Общество за сръбско-руска-беларуска дружба, Руския културен център в град Чачак, а инициатори са Съюзът на Донските казаци и Международният съюз на антифашистите.

Форумът ще продължи до 3 ноември, а в работата му ще вземат участие 42 организации, от над 20 Западно и Източно европейски държави. България също ще присъства, представена от четерима представители – Марин Маринов, атаман на Съюза на Черноморските казаци, Димитър Петков от Черноморския казачески съюз, Младен Иванов, председател на Сдружение България-Евразия и Теодора Ангелова Куцарова-Смилянска от Efir.info.

За Маринов и Петков не може да се открие почти нищо в социалните мрежи, но за сметка на това Младен Иванов

е изключително активен краен путинофил,

който може да се окаже център на нов антибългарски политически проект, който да измести „Възраждане“ и Костадинов. Той е твърд поддръжник на руската инвазия срещу Украйна и на установяването на така наречения руски мир по света. Иванов е завършил икономика в Русия и е специалист по "Човешки ресурси". Беше наблюдател на контролираните от армията на Кремъл референдуми в Донбас и Логанск, изключително близък до Елеонора Митрофанова и Руското посолство у нас. Преди няколко месеца стана медийно популярен като опита да защити Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство от българската държава, а по-късно обяви Ахмед Доган за най-добрия политик на страната.

Теодора Ангелова Куцарова-Смилянска е представена като журналист и администратор в Телеграм канала. Медията, която ще представлява на форума е нова, създадена тази година, с подчертан русофилски и путинофилски характер, пропагандатор на идеите на Кремъл и казачеството и разбиранията им за световния ред. Медията няма посочен издател, адрес и телефони за контакт, а като редактор е изписано единствено името на Теди Ангелова.

Изключително любопитни са темите, по които ще дискутират участниците в казашкия форум: Ролята на казачеството при освобождението от фашизма през Втората световна война на европейските страни, Съхраняването на историческата памет и правдата през Втората световна война, Легализацията на терористичната украинска организация „АЗОВ“ в европейските страни, обръщение към Международния наказателен съд за признаване геноцид над славяните през Втората световна война, както и ролята на казачеството в патриотичното възпитание на подрастващите в Европа.

Няма съмнение, че през последните години Кремъл активно използва казачеството и казашките организации в различни европейски страни не само за формиране на паравоенни структури,

но и като мека сила за пропаганда,  руско влияние

и настройване на обществото в  демократичните държави срещу ЕС и НАТО. Според идеолозите на тази общност историческата памет и правдата за Втората световна война са свързани единствено с мита за СССР и Червената армия като осбодители на Европа от фашизма, но без да се споменава и дума, че това „освобождение“ пороби за 45 години страните от Източна Европа, превръщайки я в концлагери по болшевишки модел, без демокрация и човешки права. Сигурно ще е полезно българските представители, ако наистина са българи, да разкажат как през есента на 1918 кавалерията на славния генерал Иван Колев разбива и прогонва унизително от земята ни казашката конница дошла да окупира Добруджа. Но подобни исторически истини със сигурност са табу в задругата на казаците.

Изключително подривна е и темата за

представянето на „АЗОВ“ като терористи

– това е 100% московската гледна точка. А в дейстлителност полкът „Азов“ е създаден като организация на доброволци, базирани в Мариупол. Това става през 2014 г., когато Русия предприе инвазия в Източна Украйна. Още тогава воините му участват в тежки боеве за защитата на Мариупол. При пълномащабната инвазия през 2022 г. азовци на практика спасяват от пълна окупация югоизточната част на Украйна в героичната си защита на Мариупол и „Азовстал“ (продължила от февруари до май същата година), успявайки да привлекат основаната част от руските сили в неравна битка. Много жители на града оцеляват благодарние на подкрепата на воините от „Азов“, включително чрез хуманитарна помощ. Вследствие на руската пропаганда на различни места по света е насадена представата, че „Азов“ е терористична организация. В действителност тя е създадена от украински националисти и родолюбци за защита на техните сънародници от руската агресия, а не с цел тероризъм. Днес „Азов“ е легитимна част от Националната гвардия на Украйна. Към днешна дата в демократичния свят „Азов“ е символ на героизъм, а Русия на Путин е символ на държава терорист. Ако сега искат да обявят "АЗОВ" за терористи, то през май тази година казаци и антифашисти поискаха Украйна да бъде обявена за държава терорист.

През последните години казашки организации представители бяха уличавани в подривни операции на Балканите – при опита за преврат в Черна гора и подготвяното убийство на Джуканович, както и при драматичните политически сблъсъци в Северна Македония. Сърбия се е утвърдила през последните години не само като най-верния съюзник на Кремъл на Балканите, но  и като център на казачеството в района.

У нас казачеството върви ръка за ръка с православието. През септември 2012 година в страната се създаде казашка организация, която беше учредена в Руската църква в центъра на София, а инициатор бе тогавашният представител на руското подворие у нас Филип. Доскоро казаци пазеха в същото църква и мощите на спорния светец Серафим Соболев и се представяха като паравоенна организация.