Сърбия влиза в "червената" ковид-зона, сънародниците ни в Босилеград блокирани да пътуват до България

Сърбия влиза в червената СOVID зона от днес. Така за влизане в България е необходим валиден цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен документ, както и отрицателен PСR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната.

"Така на практика сънародниците ни от Босилеград отново са в невъзможност да пътуват до България", обясни пред БНР кметът на общината Владимир Захариев.

"Босилеград е с най-висок процент ваксинирани в Сърбия, но проблемът е с PCR тестовете, всеки от които струва около девет хиляди динара, а не всеки може да си го позволи.

Това затруднява децата, които учат в България - главно студенти, записани в български висши училища, и хората, които идват при роднини, бизнес и им се налага да пътуват често в България", каза кметът на Босилеград Захариев.

"Ние ще направим всичко. Пуснал съм обява, че можем да направим безплатни тестове на всички деца, които сега са записани във вузовете. Ще ги возим до София, до Перник, навсякъде, както и преди ги возехме безплатно, но не можем за целия народ това да направим. Ние нямаме право от държавата. Можем само за децата".