САЩ и Китай разполагат военни патрули в Южнокитайско море

Заради напрежението между Китай и Филипините

Пекин и Вашингтон обявиха разполагане на военни патрули в Южнокитайско море след засилване на напрежението между Китай и Филипините в спорния воден участък.

Командването на Южния театър на Народната освободителна армия на Китай (НОАК) заяви, че е организирало "военноморски и военновъздушни сили за провеждане на рутинни патрули" в морето от 3 до 4 януари.

Междувременно Съединените щати обявиха, че ударна група, водена от американския кораб "Карл Винсън", провежда двудневни учения с филипинските военноморски сили.

"Военноморските сили на САЩ редовно провеждат подобни учения, за да укрепят връзките между съюзническите и партньорските държави", се казва в изявлението.

Действията са предприети след видеозаписи, публикувани от филипинската брегова охрана миналия месец, на които се вижда как китайски кораби обстрелват с вода филипински лодки. Неотдавна също така имаше сблъсък между филипински и китайски лодки на риф, където се стигна до инциденти, като двете страни си размениха обвинения.

В изявлението на НОАК не се споменава къде точно ще се провеждат патрулите, нито се дават конкретни подробности за целите им.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море и пренебрегва решение на международен трибунал, според което твърденията му нямат правно основание. /БГНЕС