САЩ пред ОССЕ: Русия иска Украйна да капитулира, Кремъл разработва „нова конституция“

Суспендиране на демократично избраните органи на властта

Целта на войната, водена от Русия срещу Украйна, е суспендиране на демократично избраните органи на властта и разработване на „нова конституция“, забраняваща на всички проукраински сили да заемат ръководни длъжности в страната. Това заяви постоянният представител на САЩ към ОССЕ Майкъл Карпентър в изявление пред Постоянния съвет на организацията, публикувано на сайта й.  

"Разполагаме с информация, че плановете на  Русия по отношение на по-нататъшната инвазия включват принудителна капитулация на демократично избраното правителство на Украйна, както и разпускане на всички органи на местното управление", посочва американският представител, цитиран от Униан.

По думите му, Москва планира създаването на „нови структури за управление“ в окупираните от руските военни украински територии.

"Плановете за ново правителство и нова конституция се разработват от руски длъжностни лица и т. нар. сепаратисти.“ – казва още дипломатът.

Карпентър отбелязва, че подобни действия са известни от схемите, прилагани от Русия, която многократно е използвала фалшиви "избирателни" процедури, опитвайки се да наложи т. нар. "нови реалности" - включително чрез псевдореферендуми с цел имитация на легитимност. Такива „референдуми“ бяха проведени в окупирания от Русия Крим, както и в отделни райони на Донецка и Луганска област.

Превод Faktor.bg