САЩ предупредили директно Путин да не разполага ядрени оръжия в Космоса

САЩ са предупредили Русия да не разполага в Космоса нови ядрени оръжия, способни да извадят от строя голям брой сателити. Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Служителите на американското правителство, пожелали анонимност, са заявили, че поставянето на ядрени оръжия в Космоса би нарушило Договора за Космоса и би застрашило интересите на националната сигурност на САЩ.

Представители на САЩ също са се обърнали към Китай, Индия, страните от Г-7 и други близки съюзници, които имат интереси в Космоса и комуникационните канали с Москва.

"Това е част от дипломатическа кампания, която администрацията на президента на САЩ Джо Байдън провежда, за да предотврати заплахата", са посочили източниците на WSJ, цитиран от "Фокус".

Според изданието в един от каналите са участвали съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан и съветникът на руския президент Юрий Ушаков.

Според източниците на амриканското издание, Съливан и Ушаков са общували няколко пъти след руската инвазия в Украйна, когато администрацията на САЩ се е опитала да предупреди Москва срещу използването на ядрени или други оръжия за масово унищожение.

Освен това директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е свързал с директора на руското външно разузнаване Сергей Наришкин миналата седмица, са заявили американските служители.

Служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом е потвърдил, че САЩ са се ангажирали с Русия относно антисателитни оръжия, но е отказал да предостави подробности.

Служители на Белия дом също обмислят разсекретяване и оповестяване на допълнителни аспекти от това, което се знае за антисателитните оръжия, за да възпират Кремъл и да успокоят американската общественост.

Но решавайки дали да разкрият повече информация, те също рискуват да разсекретят източниците и методите за събиране на разузнавателна информация.

Съединените щати официално информираха Конгреса и съюзниците в Европа за нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен потенциал, който може да представлява международна заплаха. По-късно източници са заявили, че предупреждението се отнася до  потенциала на Русия в Космоса и сателитите.

CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че Русия разработва ядрено космическо оръжие, способно да създаде енергийна вълна и да дезактивира значителен брой сателити.