САЩ вече са наясно: Путин не показва никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация

Камала Харис

Камала Харис

Руският президент Владимир Путин „не показва никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация". Това каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, и обвини Москва в „зверско и възмутително поведение“ в Украйна, предаде АФП.

„САЩ се опитват да участват активно в дипломацията. От всичко видяно и казано дотук Путин не показва никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация“, каза Харис, която бе на посещение в Румъния.

„Ние смятаме, че дипломацията е начинът за разрешаване на проблемите, но в същото време трябва да гарантираме силата на нашите съюзници. А Русия трябва да знае, че има сериозни последици за действията си в Украйна“, каза Харис на пресконференция в Букурещ с румънския Президент Клаус Йоханис.

„Всяка умишлена атака оръжия, насочени към цивилни граждани, е военно престъпление. Точка!“, каза Харис като посочи нападението на детска болница с родилно отделение в украинския пристанищен град Мариупол, при което бяха убити най-малко трима души, включително дете.

До момента Световната здравна организация е регистрирала 26 атаки и най-малко 12 смъртни случая след атаки на здравни заведения в Украйна.

Тази седмица Харис посети съюзниците от НАТО Полша и Румъния, за да покаже подкрепата на САЩ на фона на конфликта в съседната им Украйна. Миналия месец Вашингтон преразпредели 1000 военнослужещи на САЩ от Германия в Румъния./БГНЕС