Саудитска Арабия официално беше приета в БРИКС

Присъединят се и Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия

Саудитска Арабия официално беше приета в междуправителствената организация БРИКС, съобщиха държавните медии на страната.

На срещата на върха на БРИКС в южноафриканския град Йоханесбург през август 2023 г. беше обявено изненадващо разширяване на групата с шест нови членове. В допълнение към Аржентина по това време беше обявено, че Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Египет и Етиопия трябва да се присъединят към алианса на големите нововъзникващи икономики на 1 януари 2024 г.

Саудитският външен министър потвърди през август, че близкоизточното кралство ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване 1 януари и ще вземе "подходящо решение". Тогава принц Фейсал бин Фархан подчерта, че групата БРИКС е "полезен и важен канал" за укрепване на икономическото сътрудничество.

Досега БРИКС се състоеше от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република, а след 1 януари освен Саудитска Арабия към блока на развиващите се икономики ще се присъединят Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия.

Влизането на Саудитска Арабия идва във време на геополитическо напрежение между САЩ и Китай и нарастващо китайско влияние в Саудитска Арабия. Въпреки все още силните връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече върви по свой собствен път, виждайки Вашингтон като по-малко ангажиран със сигурността в Персийския залив, отколкото преди.

Китай, най-големият купувач на саудитски петрол и води призивите за разширяване на БРИКС, за да се противопостави на Запада и да представлява глобалния юг.

Новият аржентински президент Хавиер Милей официално се отказа от присъединяването на страната към блока в писмо до държавите-членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. /БГНЕС