Сблъсъци между полицията и граждани в Северно Косово

10 души са били ранени

Снимка: архив

Снимка: архив

Десет души са били ранени в сблъсък между специалните сили на косовската полиция и събралите се граждани, съобщи Дарик с позоваване на сръбската държавна телевизия РТС. Това бе потвърдено в болницата в Косовска Митровица  пред кореспондент на РТС.

Ситуацията заплашва да ескалира, отбелязва РТС. Повече от дузина членове на специалната полиция пристигнаха с джипове в сградите на местните власти в Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечан, а десетки сърби, служители на временните органи на тези общини, се събраха на входовете на сградите. Събралите се граждани влязоха в сблъсъци с полицията. 

Александър Арсениевич от Гражданската инициатива "Сръбско оцеляване" заяви, че косовската полиция се е насочила към жени, както и към него, и че са пръснали сълзотворен газ директно в очите му.

"Бях дезориентиран, влачиха ме между две коли, започнаха да ме бият“, каза Арсениевич. Той посочи, че в един момент полицай казал на албански да не бият тези с камерите.

Той описа един от полицаите, които са го били, като посочи, че твърденията му могат да бъдат потвърдени от камери от сградата на общината.

В община Звечан служители на косовската полиция  влязоха в сградата на общината. На улицата има огромно количество дим от сълзотворен газ и шокови бомби.  В Звечан е била запалена полицейска кола. 

В Косовска Митровица във факултетите и училищата бе прекъснат учебният процес. В Лепосавич се появиха бронирани коли, а гражданите издигнаха барикади на пътя.