Сделката с Credit Suisse "изтрива" притежателите на високорисков дълг

Credit Suisse заяви, че облигациите "ще бъдат отписани до нула"

Притежателите на високорисков дълг на стойност 17,3 млрд. долара на закъсалия кредитор Credit Suisse ще загубят инвестициите си в рамките на спасителното сливане с швейцарския му конкурент UBS, съобщиха регулаторните органи, предаде АФП.

Швейцарските власти изискаха да бъдат отписани 16 млрд. швейцарски франка в т.нар. облигации от допълнителен ред 1 (AT1) в рамките на мегасливането, което беше обявено късно в неделя.

Този ход ще доведе до увеличаване на основния капитал на банката, се казва в изявление на Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA).

"Поглъщането ще доведе до създаването на по-голяма банка, за която действащите разпоредби изискват по-високи капиталови буфери", заяви FINMA.

Облигациите АТ1 бяха създадени след световната финансова криза от 2008 г., за да се прехвърли тежестта на загубите върху инвеститорите, а не върху данъкоплатците.

Известни още като CoCo или условно конвертируеми облигации, те са високодоходна инвестиция, но банките могат да преустановят лихвените плащания или да ги конвертират в банкови акции по време на проблеми.

Но швейцарските власти наредиха AT1 облигациите на Credit Suisse да бъдат изцяло отписани като част от сделката с UBS, с което нанесоха удар на притежателите на облигации.

Credit Suisse заяви, че облигациите "ще бъдат отписани до нула".

От своя страна акционерите ще получат около три милиарда швейцарски франка, или 0,76 франка на акция - много по-малко от цената на затваряне в петък от 1,86 франка.

UBS придоби Credit Suisse след преговори през уикенда в сделка, целяща да предотврати проблемите на швейцарската банка да предизвикат по-широка банкова криза.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха миналата седмица поради опасения от разпространение на проблема в останалата част от сектора вследствие на фалита на две регионални банки в САЩ.

Швейцарската банка вече беше разтърсена от други скандали преди банковия провал в САЩ, включително излагането ѝ на риск от фалитите на инвестиционните посредници Archegos и Greensill през 2021 г.