Станишев: България е болният човек в Европа, политиците да оберат езика, утре пак трябва да седнат на една маса

Сергей Станишев

Сергей Станишев

"Хората гласуват за различни политически партии с идеята, че след като получат доверие, ще съставят правителство. Ние сме свидетели на политически театър, който всеки казва колко много искал кабинет, но другите му пречели. Ако действахме така през 2005 г., България нямаше да влезе в ЕС през 2007 г. Днес политиците и партиите са се отказали от периферията и копаят окопи около себе си. Ние изглеждаме като болния човек в Европа. Служебното правителство не може да има тази тежест, при положение, че зад него не стоят партии и идеи. Вместо това се създават икономически и политически проблеми чрез екзотични предложения за референдуми. Партиите малко да оберат езика и да спрат да се замерват с компромати, защото след това пак трябва да седнат на кръгли или на четвъртити маси. Корнелия Нинова има много грехове, най-вече, че най-бедната страна в Европа няма левица, но поне държеше линията на алтернатива на ГЕРБ. Сега виждаме, че губим позиции. Ние не можем да изпреварим националистите на тяхна територия. Когато тръгнеш да се състезаваш на техен терен, винаги губиш". Това заяви бившият премиер Сергей Станишев пред БНТ. 

"Сега предстои пореден тест за БСП на 11-ти февруари, когато имаме конгрес. Вместо обаче да се отворим към живота на хората, ние ще се занимаваме със себе си и с вътрешните си проблеми. На мен дори не ми е толкова интересна оставката на ръководството. Въпросът е дали осъзнават делегатите каква отговорност имат за бъдещето на партията ни и на държавата с подобни слаби резултати. Въпреки слабите позиции, се казва "продължаваме напред". Накъде, надолу? Трябва да видим какъв знак получаваме от хората и какво трябва да променим. Уважавам всеки опит за диалог, но съм притеснен от посланията, че ще се прави нова коалиция на тези избори. На конгреса отново ще се търси "лошият". Ще се каже пак, че тези, които са напуснали партията, са я изоставили и са се обединили с вътрешната опозиция. Въпросът не опира до една личност. Аз нямам лични амбиции и жажда за власт. Заемал съм почти всички позиции. БСП е в такова състояние, че са нужни огромни усилия, за да се извади от блатото. В много неща съм се разминавал с Явор Божанков, но за съжаление е прав, когато казва, че БСП заприличва на "Възраждане". Ние се отклоняваме от неща, за които сме работили през годините. Например, че трябва да влезем в еврозоната", каза още Станишев. 

"Има два сценария за изнасянето на оръжие за Украйна. Или е имало мълчаливо съгласие и договорка с Полша, Словакия и т.н., или Кирил Петков е действал зад гърба на министъра на икономиката Корнелия Нинова, което говори лошо за коалиционната тежест на БСП. Стига политиците са товарили президента със собствените си проблеми и с невъзможността си да направят правителство. Изпълнителната власт винаги отнема рейтинг. Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Това важи както за БСП, така и за обществото", коментира бившият председател на "столетницата".