Шаламанов: Решението за Шентен е на колективния Запад, затова че не спряхме зловредното влияние на Русия

Не позицията на Нидерландия е цинизъм, а позицията на българския президент

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

На много българи им е трудно да кажат, че сме членски на НАТО и ЕС. Те не разбират как се вземат решения в страни, които са либерални демокрации. И това, което говори нашия президент, всъщност е цинизъм, а не позицията на Нидерландия, която ни каза, че България не е готова за Шенген. 

Тази позиция изрази в студиото на Нова ТВ бившият военен министър Велизар Шаламанов.  И добави: Ние изгубихме много време да консолидираме нашата позиция за Запада,  говорим за Запада като за „ТЕ“ и търсим постоянно мост към Русия. 

По думите на бившият военен министър позицията на Нидерландия е оценка на колективния Запад. Основният проблем на България обаче е липсата на противодействие на руското зловредно влияние. Политиците не се опират на професионализъм, а имат своя дневен ред. И тук се задава въпроса – кой влияе на политическите процеси у нас. Дали решенията не се вземат някъде другаде, а не прозрачно и честно от компетентни хора.

Според мен може да се стигне и до проблеми с приемането ни в еврозоната, което е много по-опасно, предупреди Шаламанов.

По отношението на даването на военна помощ на Украйна, Велизар Шеламанов заяви, че всичко ще  бъде наред, когато въоръжението стигне до украинските войници, които  защитават своя суверенитет и териториална цялост. Той обаче отново изтъкна, че ние трябва да форсираме нашето превъоръжаване, ако не искаме да се окажем пак в ситуацията като с Шенген. Защото с тези въоръжени сили не можем да гарантираме защитата на нашите граници и небе.