В опит за избягване на конфискация: Шеф от "Лукойл Нефтохим" поема руския комплекс в Камчия

За да изпревари подготвяния в НС закон

Департаментът по имущество на град Москва е изпратил до съвета на директорите на руския лагер "Санаторно-оздравителен комплекс Камчия" ("СОК "Камчия") на българския черноморски бряг директива, в която е поискал за изпълнителен директор на комплекса да бъде назначен по съвместителство сегашният директор по управление на персонала на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Росен Григоров, съобщи "Дневник". Редакцията разполага с копие от документа, а самият Григоров е потвърдил назначението му, което още не е отразено в Търговския регистър.

Смяната на изпълнителния директор на "СОК Камчия" може да се разглежда като косвено потвърждение на прогнозите, че Русия ще направи опит формално да се освободи от собствеността на курорта "Камчия", за да изпревари подготвяния в Народното събрание Закон за прилагане на международните санкции и да осуети опитите на българската държава да си върне собствеността върху лагера, наричан често "руски ексклав".

Копие от директивата на Департамента по имущество на град Москва беше изпратено до "Дневник" от анонимен имейл. Документът (от последните дни на декември) е подписан от първия заместник ръководител на департамента по имуществото на Москва Елена Юревна Специвцева и е адресиран до съвета на директорите на "СОК Камчия". С нея на членовете му - всички са руски граждани с изключение на досегашния изпълнителен директор Николай Недялков - е поръчано "да обезпечат свикването на съвета на директорите" и "да гласуват "за" избирането на Росен Григоров" на мястото на Недялков. Поръчано е също Григоров да бъде назначен на трудов договор "по съвместителство", което означава, че той ще запази като основно работно място и директорския си пост в "Лукойл Нефтохим Бургас".