Шишков отказва амнистия на незаконното строителство

Регионалният министър предлага промени в ЗУТ

Иван Шишков

Иван Шишков

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков готви промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Темите, с които 9 месеца занимавах цялата общественост и строителния бранш относно констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, язовирите и част от АМ "Хемус", обясни Шишков на брифинг в Министерския съвет.

"Трябва да решим дали търсим законност или замитане с незаконното строителство. Това, което настойчиво предлагаме, е законност, т.е. по законов ред да се запазят изградените инфраструктурни обекти, а не да забравим какво се е случило с тях. Не става въпрос за строителна амнистия за тези обекти, а ако Народното събрание одобри този текст в ЗУТ, ще бъдат изследвани и издавани строителни книжа и документи, така че да бъдем сигурни, че тези обекти отговарят на строителните норми и на Подробните устройствени планове", коментира регионалният министър.

Според него това е важна стъпка с цел да се затвори срамната страница в строителството на инженерната инфраструктура в България, през която държавата е станала възложител в периода 2018-2020 г. на голямо количество незаконни строителства. С това изменение в ЗУТ ще може обществото да има по-спокойна перспектива и яснота да ползва пътищата. Там, където пътищата не отговарят на нормите, ще има законово основание да не бъдат издавани разрешения за строеж, за да може да влязат в нормите.

Шишков се надява депутатите да разберат колко са важни промените в ЗУТ, за да може да се регламентира строителният бранш по законов ред.