Ще триумфира ли Ман Сити и у дома, и в Шампионска Лига

Ако интригата във Висшата лига изглежда отдавна изчезнала, то все още можем да направим онлайн Ефбет залог за победител в Шампионската лига - най-престижната и трудна за печелене футболна надпревара в Европа. До голяма степен Манчестър Сити вече си гарантира титлата в Англия, а според някои анализатори, те са фаворити и за европейския връх. Дали обаче това наистина е така?

Титлата в Англия вече е спечелена. Сега остава Европа

През миналия сезон Манчестър Сити загуби титлата във Висшата лига, но сега футболистите на Хосеп Гуардиола доминират изцяло на домашния фронт. “Гражданите” имат солиден аванс пред втория Манчестър Юнайтед, като е въпрос на време те да си гарантират златните медали. Все още са и в борбата за ФА Къп и Карабао Къп.

В Шампионската лига обаче нещата стоят малко по-различно. Там битките винаги са непредсказуеми, като често фаворитите не успяват да оправдаят прогнозите в тяхна полза. Показателен е фактът, че откакто пое Манчестър Сити, Пеп Гуардиола никога не е успявал да изведе тима поне до 1/2-финал в турнира. “Гражданите” се борят за своя първи триумф в Шампионската лига, но това със сигурност ще бъде най-голямото предизвикателство в кариерата на Гуардиола до момента.

Какво промени Ман Сити, за да стабилизира представянето си?

Миналият сезон бе разочароващ за Манчестър Сити. Отборът не се представи силно във Висшата лига и загуби титлата, а освен това “гражданите” бяха елиминирани изненадващо от Олимпик Лион в Шампионската лига. Това показа на Гуардиола, че някои промени трябва да се направят.

Най-важното постижение на каталунския мениджър е, че през настоящия сезон той успя да стабилизира играта на Сити в защита. В 30 изиграни мача във Висшата лига, лидерите са допуснали едва 21 гола - те имат най-добрата защита в първенството. Основните причини за това са две.

Първата е привличането на португалския национал Рубен Диаш. Закупен от Бенфика, Диаш успя да се превърне в лидер на отбраната на “гражданите”. Макар и само на 23 години, той със сигурност е една от най-добрите покупки на Гуардиола в Манчестър Сити. Рубен Диаш рядко разочарова с изявите си.

Другата голяма причина за подобряването на защитата е формата на английския национал Джон Стоунс. Бранителят бе често критикуван за изявите си на “Етихад”, но през настоящата кампания Стоунс е почти безупречен. Той се превърна в истинска стена пред вратаря Едерсон. 

Повечето футболисти повишиха формата си

Не само защитниците на Сити успяха да подобрят представянето си. Това сториха и основни фигури в други зони на терена.

Фернандиньо и Родри изпълняват успешно ролята на дефанзивни халфове, докато Илкай Гюндоган прави най-силния си сезон с екипа на Ман Сити до момента. Немският полузащитник има вече 12 отбелязани гола във Висшата лига, което е впечатляващо постижение.

Комплименти заслужават още играчи като Кевин Де Бройне, Бернардо Силва, Риад Марес и младият Фил Фоудън, които също надскочиха представянето си от миналия сезон. В атака Рахийм Стърлинг и Габриел Жезус също се представят достатъчно успешно.

Какво предстои за Сити в Шампионската лига?

Сега пред Манчестър Сити предстои нов опит да премине 1/4-финалите на Шампионската лига. Английският гранд ще се изправи срещу германския Борусия Дортмунд, което със сигурност не е лесна задача. “Гражданите” са фаворити на букмейкърите, но това бе така и срещу Олимпик Лион през миналата година. Нещата обаче не се развиха добре за отбора на Гуардиола.

Титлата в Англия почти е спечелена, но голямото предизвикателство остава триумфът в Европа. Ако “гражданите” отново отпаднат на 1/4-финалите, разочарованието ще бъде голямо. Истината е, че феновете на Сити свикнаха с успехите в Англия, поради което голямото желание е покоряване на европейския връх. Това обаче винаги е най-трудното.