Швеция арестува четирима души за подготовка на терористични актове

Установени са връзки с организираната престъпност

Шведската служба за сигурност (Sapo) е арестувала четирима души в Стокхолм за подготовка на терористични актове, които според агенцията са били свързани с ориентишран към насилие ислямски екстремизъм.

Sapo съобщи, че четиримата заподозрени са били арестувани по време на операция, проведена в сътрудничество с полицията в района на Стокхолм.

"Лицата са заподозрени в подготовка на терористични престъпления и престъпления с утежняващи обстоятелства, свързани с оръжия", се казва в изявление на Sapo.

По време на операцията са били претърсени редица места.

"Случаят е свързан с насилствен ислямски екстремизъм", продължава Sapo, като добавя, че има и връзки с организираната престъпност.

В отделно изявление шведската прокуратура потвърди арестите и заяви, че разследването се ръководи от прокурор от отдела за сигурност. В момента институцията не може да предостави повече подробности по случая.

Expressen съобщи, че местни жители са чули няколко силни трясъка, докато полицията е щурмувала сгради в южно предградие на Стокхолм.

Expressen заяви, че Националната оперативна група на полицията вероятно е използвала шокови гранати, когато е влязла в сградата на ислямска организация в предградието Тиресо. /БГНЕС