Си Дзинпин с призив към Путин: Войната в Украйна не трябва да ескалира

Посланията са адресирани пряко към президента Путин, но дали ще бъдат чути в Кремъл...

Си Дзинпин, снимка: БГНЕС

Си Дзинпин, снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че не трябва да има „ескалация на бойните действия“ в Украйна. С тези думи той се е  обърнал към лидерите на групата на БРИКС, която прие няколко нови члена. Думите на китайският лидер имат и конкретен адресат и това е руският му колега Владимир Путин.

„Кризата в Украйна се проточва ... Трябва да се придържаме към трите принципа: „да не се разпространява от бойното поле, да не се ескалират бойните действия и да не се налива масло в огъня от съответните страни“, за да се облекчи ситуацията възможно най-скоро“, е заявил Си в обръщението си към лидерите на страните в БРИКС. 

Дали неговите послания ще бъдат чути в Кремъл и Путин ще преосмисли ситуацията в Украйна са въпроси, на които трудно може да бъде даден отговор.

Факт е обаче, че Русия, която води война срещу подкрепяната от НАТО Украйна, а Китай - под натиск от страна на САЩ, които се противопоставят на нарастващата му военна и икономическа сила, все повече намират обща геополитическа кауза.

Москва и Пекин, отказвайки да приемат унижението от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и вековното европейско колониално господство над Китай, се опитват да представят Запада като упадъчен и западащ.

САЩ гледат на Китай като на най-големия си конкурент, а на Русия - като на най-голямата заплаха за страната, а президентът Джо Байдън каза, че демокрациите се изправят срещу предизвикателството на автокрации като Китай и Русия, наричайки Си Дзинпин "диктатор“, а Путин „убиец“ и „бясно куче“. Но не закъсняха и реакциите от Пекин и Москва, които го порицаха за неуместните коментарите.