Радев вбеси електората на БСП, обявиха го за "предател", Радан Кънев му свали шапка

Румен Радев

Румен Радев

За първи път откакто е президент Румен Радев отдаде почит на жертвите на комунизма. Той поднесе цветя на Мемориала пред НДК. Тайната "церемония" вбеси симпатизанти на БСП. В социалната мрежа президентът директно беше обявен за "предател" от Васил Стоянов във Фейсбук групата "БСП за България". Ангел Йорданов пък се ядоса, че Радев посетил "профашистки паметник". Костадин Ангелов допълва, че вече се срамувал от президента и обяснява как жертвите на Народния съд са избити 2 години преди да дойдат на власт комунистите. Цецка Петрова се възмущава, че държавният глава не е почел шестте ястребинчета. 

Днешната постъпка на Румен Радев подразни и дясно мислещите хора, които попитаха защо 5 години не се е сетил за жертвите на тоталитарния режим. В коментарите го упрекват, че след като е спечелил втория си мандат, вече няма нужда от левите гласове. "На шестата година от президентстването му, понеже няма трети мандат и вече няма да му трябват гласовете на БСП-електората, Радев го пратили да застане пред мемориала, да почетял жертвите на комунистическия режим. Инкогнито, без военни почести и реч. Радев, издигнат първо от БСП, после от инициативен комитет от 27 служители на комунистическите служби. Цирк", сподели Мария Ласкин във Фейсбук. 

Журналистът Калина Андролова също сподели коментара си в социалната мрежа: Не ми харесва нагласата на Радев да се пренастройва ситуационно съобразно подвижния си личен интерес и външните обстоятелства, които го притискат. Тъй като вече не му трябват избирателите от БСП, може да отбележи жертвите на комунизма. През последните пет години не се беше сетил, че е имало Народен съд. Ако трябва Радев ще посети и Република Туран („Мисия Туран“, Алек Попов), ако това би му донесло някакво предимство пред конструкторите на бъдещата политическа действителност у нас. Всъщност по вътрешност и натура Радев е представител точно на тоталитарната воля за власт, но за съжаление му се налага да живее в поне формално демократична система. При военните има заповеди, а не диалог; врагове, а не партньорства; войни, а не дипломация. Радев иска да държи привидно всички врати открехнати, но в действителност действа съобразно инструкциите от едно място. Да, сложно е да си притискан от глобалните вектори, но не е ли по-лесно да си ясен и откровен, истински?! А не да приличаш на Рене Артоа ("Ало, Ало"), който е принуден да бъде добър с германците, за да не го застрелят, но също така трябва да е добър и със Съпротивата, иначе пък те ще го застрелят. Трябва да е добър и с жена си Едит, защото, ако тя разбере, че има връзка със сервитьорката от ресторанта Ивет, ще го застреля. А ако Ивет пък разбере, че Рене има връзка и с другата сервитьорка Мария, тя ще го застреля. И така нататък".

Евродепутатът Радан Кънев също взе отношение по темата: "Може да харесваме Румен Радев, може да не го харесваме. Може да одoбряваме негови позиции или да ги отхвърляме. Може да се тревожим от прекомерната концентрация на власт в ръцете му - и винаги трябва да бъдем загрижени, когато в едни ръце има опасност от събиране на твърде много власт. Но днес просто трябва да му свалим шапка. Това е исторически момент по пътя на българското общество към бъдещето. Благодаря, г-н Президент!"

Колегата му от ЕНП Андрей Ковачев е отговорил на Кънев: "След три години призиви от моя страна, писмени с входящи номера, на които не отговори, след като вчера се обадих да ги подсетя (бяха отново "забравили") днес се сетил на шестата година от неговия президентски мандат. Разбира се не отговори на поредното ми писмо. Явно трябва да съм щастлив, че съм го накарал да дойде днес с този букет и да го възхвалявам, забравяйке, че ходеше на 9 септември с доста повече цветя. Забравайки, че миналата година направи пресконференция на този ден и се подигра с жертвите като каза, че бил ходил да почете "Владайското въстание". Все пак явно е преценил, че ще му е от полза да мине пред меморияла днес и ще има хора, които много ще му се радват. Доброто е, че сега всички се прекалнят пред жертвите! На думи, когато стане въпрос за символите на палачите, всички бягат. За артефактите, за имената, за учебните програми. Каква борба беше да се променят учебните планове по история. Това искаме от Скопие, но не сме го свършили у нас. Много тъжно. Явно днес ще се надпреварваме по лицемерие". 

Политологът Цветанка Андреева написа: "Антикомунизмът е система от възгледи, които Румен Радев не изповядва, затова днес изглеждаше нелеп и самотен пред плочите с имената на жертвите. Радев е ляв президент и той се обгражда с лява символика, която за България е свързана с комунистическия режим и връзките с Кремъл. Символика която поставя началото си именно от 1 февруари 1945г., когато по волята на СССР държавният ни елит е екзекутиран от българските комунисти, чиито наследници издигнаха Радев за президент десетилетия по-късно. През годините Радев беше сниман многократно на фона на руски знамена, със самия Путин, с руския патриарх и проруски групировки у нас.  
Радев избра да бъде политически център на власт и се отказа от ролята си на държавен глава. Днес вече е късно и безсмислено да прави реверанс към идеологията на антикомунизма! Утре чакат благословията му за новата лява партия!"

radev1.png

radev2.png

radev3.png