Скандалът с македонските деца, посетили България - опит да се спре евроинтеграцията на РС Македония

Александър Петров се опасява, че децата ще бъдат разпитвани и ще изживеят неприятни емоции

Необяснимо е защо вместо да се създава добър политически климат между България и Северна Македония, някои политически лица там възпрепятстват това? Този въпрос отправи в ефира на БНР Александър Петров от фондация „Българска памет“ - организатор на посещението на деца от западната ни съседка у нас.

Тяхната визита се превърна в повод за обвинения и дори за сигнал до прокуратурата, който Министерството на вътрешните работи на РС Македония е изпратило срещу ръководството на "Малък Битолски Монмартър", съобщава БТА, позовавайки се на изказване на министъра на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски, направено по време на инициативата "Отворен кабинет", цитирано от местни медии. 

Сайтът "Независен" пише, че става дума за художественото студио, което "на няколко пъти е водило в България деца, включително на срещи с български политици, между които и с президента Румен Радев". Спасовски е посочил, че знае за случая от медиите, а полицията е информирала Основната прокуратура в Битоля "за информацията, с която разполага".

Петров сподели, че подобна реакция не е изненадваща.

"Очаквахме я, бяхме подготвени и няма за какво да се притесняваме. Кампанията „От двете страни на границата“ е съвместна. Тя не е на фондация „Българска памет“  и е в духа на Договора за добросъседство. Цели сближаване на хората. В нея няма нищо политическо. В момента виждаме нагледен пример как децата стават жертва на политически неразбирателства".

Това е третото посещение на младежите от Битоля у нас, разказа той. 

"След първото държавата спря издръжката на ателието - без обяснения".

Всички деца и  от Македония,  и от България, които бяха на тази среща,  имат подписани декларации от родителите си, отбеляза Петров.

"В тях ясно е описана цялата програма, включително и че ще се срещнат с президента Радев. Никой родител не е подавал сигнал, за да се образува това разследване. Няма шанс да стигне до съд, защото няма логика в подобни обвинения. На срещата присъстваха много медии", посочи още Петров и уточни, че вече 17 години се правята подобни съвместни събития.

"Всичко е съгласувано с Министерството на външните работи. Искаме да помагаме за развитие на отношенията между двете държави", изтъкна Петров.

Петър Колев, който е българин от Северна Македония и председател на Граждански демократичен съюз, съзира опит да се спре европейската интерграция на Северна Македония.

"Ключовият въпрос е защо това се случа сега и каква е целта. 

Македонското правителство прие поправката в Конституцията, която е предварително условия за започване на преговори  с ЕС и сега дълбоката държава създава провокация, за да се спре европейската интеграция.

Деца от Македония са ходили на посещения и в други държави, както и в ЕП. Това е класическа провокация, за да може Македония сама да се изолира".

Той се опасява, че децата ще бъдат разпитвани и ще изживеят неприятни емоции. 

"Кое дете след това ще иска пак да участва в такова нещо. Явно целта е младежи от Македония и България вече да не  бъдат заедно на едно място. Кой има интерес от това? Македонските и българските младежи нямат!"  

Очаквам ясна и последователна европейска позиция от българската държава, апелира той. 

"Да се има предвид, че това е провокация от сръбските структури в Македония. Българските институции трябва да запознаят европейските си партньори какво прави вътрешният министър на държава, която е членка на НАТО".  

Цялото интервю на Снежана Иванова с Александър Петров и Петър Колев може да чуете в звуковия файл.