След "Азовстал" украинските военни са изправени пред ново предизвикателство

Битката сега е за Северодонецк, макар руснаците да показват ясни признаци на изчерпване на своя резерв

Превземането на Северодонецк ще позволи на Кремъл да твърди, че е превзел напълно Луганска област, но това няма да донесе на Руската федерация друга значителна военна или икономическа изгода, съобщава Американският институт за изследване на войната (ISW), цитиран от Факти.бг.

Трябва да се отбележи, че Северодонецк е последното голямо селище в Луганска област, което не се контролира от руските военни. Окупаторите плащат цена за сегашния си тактически успех в Донбас, която не отговаря на реална полза след превземането на града. Москва привлече сили, оборудване и материали във всички други посоки, за да постигне тази единствена цел. ISW отбелязва, че Русия „небрежно изразходва бойна мощ, за да превземе града“.

Отбелязва се, че украинските военни търпят сериозни загуби в битката за Северодонецк и са изправени пред най-сериозното предизвикателство след блокадата на „Азовстал“ в Мариупол. Не е изключено да претърпят сериозно тактическо поражение в следващите дни, ако Северодонецк падне, въпреки че такъв резултат в никакъв случай не е гарантиран.

Превземането на Северодонецк може да помогне за завладяването на останалата част от Донецка област само ако даде на руснаците инерция за изграждане на последователни операции, но битката за Северодонецк най-вероятно ще предотврати продължаването на мащабни руски офанзиви.

Руснаците са концентрирали много по-голяма част от своите настъпателни бойни сили за превземането на Северодонецк, отколкото украинците, образувайки „градиент на изтощение“ като цяло в полза на Киев. Украинците също продължават да получават доставки и оборудване от своите съюзници, колкото и бавен и ограничен да е потокът.

Руснаците продължават да показват ясни признаци, че изчерпват съществуващите си резерви от жива сила и техника и няма причина да се очаква облекчение през идните месеци. Руските войски не можеха да напредват в друга посока в продължение на няколко седмици и в по-голямата си част дори не се опитваха да го правят.

Ако руските войски, установили се на второстепенни оси, загубят волята си да се бият, тъй като битката за Северодонецк поглъща по-голямата част от наличните ресурси на Русия, Украйна може да започне сериозни контранастъпления с добри шансове за успех. Тази перспектива е несигурна и Украйна може да не успее да се възползва от възможността, дори и да може да го направи.