След ДАБ и съдът отказа убежище на още един противник на Путин

Павел Бочкарьов, снимка: Фейсбук

Павел Бочкарьов, снимка: Фейсбук

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отказа убежище на още един противник на Путин – Павел Бочкарьов. Осъдил войната в Украйна, която определя като „престъпление към човечеството“, той категорично не желае да бъде въвлечен в този кървав конфликт, разпален от Путин и кликата му. Опасенията му обаче са, че ако се върне в Русия може насила да бъде пратен на фронта и това е най-силният му аргумент да поиска закрила в България. 

Аргументите на ДАБ обаче са, че неговите твърдения, че в момента „Русия извършва престъпления срещу човечеството“ са голословни. Освен това „основните факти и обстоятелства, наложили на Божкарьол да напусне Русия и да потърси закрила в България са отбелязани фрагментарно и не са доказани, респективно са несъществени и представени единствено с цел получаването на  закрила в страната ни“. И трето – че „счита бежанската история на Бочкарьов за недоказана“.

Днес той публикува текст на страницата си във фейсбук, от който става ясно, че след  подадена жалба в Административен съд – София (САС), отнасяща се до решението на ДАБ, той е получил отказ и от съда, който, според него, е взел в предвид всички съображения на ДАБ, тълкувайки превратно неговите аргументи да получи убежище в България. 

В решението на САС се изтъква един много съществен момент – „при така изложените данни от публични източници, в това число и независими, медии, на които жалбоподателят (Павел Бочкарьов – бел.ред.) се е позовал, не може да се приеме за безспорно доказано, че към момента на устните разпити по делото, ако Б. П. А. бъде върнат в Русия като наборен военнослужещ, ще бъде изпратен като част от руската армия непременно в Украйна против  неговата воля, без възможност да откаже тази служба, при условие, че това може да стане по негова воля."

Според софийските магистрати „наборната служба в руската армия е безопасна, и уверено заявява, че въпреки всички факти, че наборникът определено няма да бъде изпратен в Украйна, той също така няма да извърши и престъпления срещу човечеството. 

И не на последно място се изтъква, че „посочените обстоятелства само потвърждават тезата на административния орган, че като е наясно с общоизвестни факти, жалбоподателят е съставил бежанска история в удобен за него момент.“