След Пражката пролет - страх и паника тресат комунистическата власт в България

По това време е разработен секретен план по провеждане на операция "Удар" от 30 август 1968 година

След началото на операцията по смачкването на Пражката пролет през август 1968 г. от войските на Варшавския договор начело със съветската армия, в България комунистическата върхушка се е страхувала за собствената си сигурност, да не би събитията в Чехословакия да дадат отражение сред обществото.

Поради тази причина Пето управление на ДС – „Безопасност и охрана“ (УБО) е предприело мерки за личната сигурност на комунистическите величия начело с Тодор Живков. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува. Той представлява строго секретен план относно провеждането на мероприятия по операция „Удар“ от 30 август 1968 г.

С операцията са набелязани редица контраразузнавателни превантивни мерки в страната в хода на другата голяма операция „Дунав“ по нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия на 20 срещу 21 август 1968 г.

Една от тях е именно мерки на УБО за „засилване личната охрана на висши партийни и държавни ръководители“ (с. 5 на документа).

Набелязани са и други мерки, които с разузнавателен характер, които следва да се извършат в чужбина.

Едно от тях е „изтеглянето на всички оперативни материали, намиращи се в Чехословакия или се подсигури своевременното им унищожение“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 година.

ds-Operazia-Udar_001.jpg

ds-Operazia-Udar_002.jpg

ds-Operazia-Udar_003.jpg

ds-Operazia-Udar_004.jpg

ds-Operazia-Udar_005.jpg

ds-Operazia-Udar_006.jpg

ds-Operazia-Udar_007.jpg

ds-Operazia-Udar_008.jpg

ds-Operazia-Udar_009.jpg