След Румен Петков инфекционистът Мангъров намери нов покровител

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който беше пристанал на предишните избори на АБВ, сега реши да  подкрепи в ролята си на независим експерт визията на партия "Възраждане" за България, която беше представена днес. Подкрепата му за "Възраждане" идва след неуспешната му кандидатура за депутат от партия на Румен Петков. Позициите на Мангъров и "Възраждане" срещу Covid мерките и ваксините се припокриват и партията на Костадин Костадинов често споделя позиции на инфекциониста по темата.

В петък, обаче, Мангъров акцентира в експозето си върху необходимите промени в здравната система, без да се спира на епидемията от Covid. "Тази здравна криза изложи на показ всички недостатъци на нашата здравна система, като основното, което ни липсва е, че няма хора, защото не им се плаща. Ние сме готови да даваме пари за техника, тестове, но не и за труд. В началото на кризата се каза, че ние разполагаме с над 2000 реанимационни легла. Сега при 800 болни се оказа, че системата изнемогва, защото няма хора: анестезиолози, реаниматори. Те са в чужбина, защото тук не им се плаща. По същата причина няма сестри", заяви Мангъров. Той посочи, че води лекции на медицински сестри и акушерки и от 180 курс над 140 заминават директно навън всяка година.

"Това, което трябва да се направи и е най-важно за нашата система е да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението", каза Мангъров.

Той акцентира и върху диспропорциите в заплащането в отделните специалности. По думите му ако този проблем не се реши, колкото и пари да се наливат в здравеопазването, ефект няма да има.

Мангъров каза, че трябва да се уточни от колко болници и лекарски практики имаме нужда и всички те да са оборудвани с всичко необходимо като хора и апаратура и да се финансират от здравните вноски, а всички останали да са на свободния пазар. По думите му сега всеки иска да е частник, но и да се закачи към финансиране от НЗОК.
Другият независим експерт, подкрепящ платформата на "Възраждане" е икономистът Виктор Папазов.

"Възраждане" предлага 500 млн. лева на година да бъдат инвестирани директно в малкия семеен бизнес, довършване на АЕЦ "Белене" и запазване на въглищните централи, подсилване на здравната система и увеличение на заплатите на медицинските специалисти.