След сексуални посегателства Руската църква изхвърли митрополит Иларион Алфеев

В момента се води разследва случващото се в Будапещенско-Унгарската епархия

Иларион Алфеев

Иларион Алфеев

След скандалните разкрития за сексуалните посегателства на митрополит Иларион Алфеев, Светият синод на Руската православна църква го отстрани от всички длъжности.

18-годишен иподякон обвини Илираион в хомосексуално посегателство и разпространи видео и снимки от имението му в Будапеща, което се оценява за над 2 млн. евро. Скандалът допълнително се разрасна след като стана ясно, че руският архиерей е получил унгарско гражданство само три месеца след пристигането си в страната. Властите в Будапеща не можаха да дадат смислен отговор за бързата процедура за придобиване на унгарско гражданство.

В момента Иларион се намира в Москва. До преди началото на войната на Русия в Украйна митрополитът беше един от най-доверените хора на руския патриарх Кирил (Гундяев). Малко след това той реагира остро на зверствата, които руските военни извършват на територията на независима държава, с което стана не просто неудобен за сатанистите в РПЦ. Това е вероятно е ругата причина той да получи толкова тежки санкции от патриарх Кирил.

Светият синод на РПЦ състави комисия, която трябва да разследва случващото се в Будапещенско-Унгарската епархия.

До приключването на проверката Светият синод реши временно да отстрани Иларион от епархията и от поста на председател на Синодалната библейска и богословска комисия, както и този на председател на Комисията по богословие и богословско образование. / БГНЕС