След терористичната атака в Москва: Какво се знае до момента

Руски следователи са пристигнали в Таджикистан, за да разпитат семействата на четиримата мъже, които са обвинени, че са извършили смъртоносната стрелба в концертната зала „Крокус сити хол“ край Москва, съобщиха пред Ройтерс три неназовани източника от силите за сигурност на централноазиатската република, предаде "Дарик". Източниците, които не са получили правомощие да коментират публично въпроса, допълниха, че силите за сигурност на Таджикистан са докарали семействата до столицата Душанбе от различни части на страната.

След терористичното нападение срещу концертната зала „Крокус сити хол“ край Москва, отнело живота на над 130 души, руски съд последно нареди задържане в предварителния арест на още трима заподозрени, предаде ДПА. С това съдебно решение общо в предварителния арест са седем заподозрени за атаката, включително четиримата предполагаеми стрелци в концертната зала. Общо 11 заподозрени бяха арестувани след нападението в петък вечерта.

Четиримата предполагаеми основни извършители се явиха пред съда вчера вечерта. По телата им се виждаха следи, показващи побой, за който се предполага, че им е бил нанесен от руските сили за сигурност. 

В петък вечерта четирима мъже откриха огън по публиката преди началото на рок концерт в „Крокус сити хол“, а след това предизвикаха с взривни вещества и огромен пожар в сградата. Най-малко 137 души загинаха при нападението, а 182 са ранени.

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност на нападението. Без да предостави доказателства президентът на Русия, Владимир Путин предположи, че Украйна може да е свързана с атаката – обвинение, което Киев отхвърли. 

moskva-terorizym-1.jpg

снимка: БГНЕС

На правителствено заседание вчера президентът на Русия Владимир Путин заяви, че атентатът в концертната зала "Крокус сити хол" е бил извършен от радикални ислямисти, които, според него, са бягали към Украйна. Той добави, че иска да знае защо те са отивали там, предадоха световните агенции.

"Важно е да се отговори на въпроса защо терористите, след тяхното престъпление, са опитали да избягат в Украйна? Кой ги е чакал там?, заяви Путин, цитиран от Франс прес и от Асошиейтед прес.

"Едно нещо е абсолютно ясно: ужасното престъпление, извършено на 22 март в руската столица, е акт на сплашване. И веднага възниква въпросът - кой има полза от него? Това зверство може да бъде само звено от цяла поредица опити на онези, които от 2014 г. водят с нашата страна война, причинена от неонацисткия киевски режим", заяви държавният глава, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Той добави, че нацистите, както е добре известно, "никога не са се притеснявали да използват най-мръсните и нечовешки средства за постигане на целите си".

Путин добави още, че убийствата в концертната зала са били извършени от екстремисти, с чиято идеология ислямския свят се бори от векове, отбелязва АП.

В изявлението си Путин отново се въздържа да спомене, че "Ислямска държава" е поела отговорност за атаката. Той не каза също и кой, според него, е поръчал нападението, посочва агенцията.

Путин отбеляза, че онези, които са планирали атаката, са искали да посеят паника и раздор в руското общество, но вместо това са били посрещнати с единството и решимостта на народа да окаже съпротива на това зло, отбелязва Ройтерс.