Скандални твърдения на депутат: Шопите са етническа група, с македонците не сме били един народ

Владимир Тошев

Владимир Тошев

Депутат, член на две от най-важните комисии в Народното събрание скандализира с публична неграмотност, граничеща с опасност за националната сигурност. В своето участие в предаването „Свободна зона“ на 29.05.2020 народният представител и член на комисиите по отбрана и външна политика Владимир Тошев определи шопите като етническа група. В допълнение към това той обясни авторитетно, че не приема, че българите и македонците са били един народ.

 Тази неграмотност няма как да бъде премълчана, защото шопите не са етническа група. Те не представляват отделен етнос от българската нация, а са етнографска група, каквито са и добруджанците и тракийците. Шопите са хора, които говорят майчин български език, имат български фолклор и се самоопределят като българи. Тезата, че шопите не са българи е изключително опасна и се развива систематично и трайно от Белград като опит за асимилация на тази група и откъсването им от българската нация. В този смисъл, внушението, че шопите са отделен етнос е 

антибългарска теза, 

която обслужва сръбски  и коминтерновски интереси.
 Въпросът дали българите и македонците са били един народ и към днешна дата е натоварен с много емоции. Отвъд емоциите има исторически факти, които не могат да бъдат оспорвани. С произход от Вардарска Македония (днешната Република Северна Македония) са част от българските учени, военни, общественици, писатели, политици (включително премиери, министри и народни представители), които са се самоопределяли като българи. Към днешна дата в Република Северна Македония има немалко нейни граждани, които открито заявяват, че възприемат себе си за българи. През десетилетията много от тях са подложени на репресии заради тази своя позиция. Изявлението на г-н Тошев е обида за тези хора, за техните предци и роднините им в България, които са с произход от Македония. Самото изказване на господин Тошев е в противоречие с Договора за приятелство между България и съседна Македония, който бе подписан на 1 август 2017 година. Подобни изказвания противопоставят българи и македонци и са в противоречие с националната ни кауза, завеща ни от Строителите на съвременна България.

 Скандалните тези на депутата Тошев в качеството му не просто на народен представител, а на член на постоянната Комисия по отбрана дават опасен сигнал към хората с българско самосъзнание в Македония. У тях се формира усещането, че за пореден път са предадени от България, която те смятат за своя „матична“ държава и от привързаност към която са били подлагани на натиск и репресии.

Вижте ТУК целия разговор.