Соня Момчилова сътвори нов скандал: Вместо да се извини, заяви, че настъпвал медиен фашизъм

Соня Момчилова, снимка: БГНЕС

Соня Момчилова, снимка: БГНЕС

"Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това изплашени журналисти да преследват и удостоверяват истинността на фактите. Не съм особен оптимист. Посивяването на средата, монохромното говорене е първа стъпка към засилваща се агресия, към отказ от истината, в крайна сметка към фашизъм."
Това заяви в скандално интервю за БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Самата Момчилова обаче забравя, че тя също се страхува от истината, защото само преди няколко седмици обяви клането в Буча за измислица и за медийна манипулация, защитавайки убийците и мародерите на Владимир Путин. Тогава реагира свободната журналистическа гилдия и ѝ поиска оставката заради циничното ѝ изявление. 

Реагира и посолството в Украйна, което поиска незабавно опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО.

Но Момчилова, вместо да се осъзнае, да си подаде оставката или поне да се извини, замълча и се скри в институцията си, без да даде дори само едно обяснение за циничните си и подли твърдения. 

Днес тя каза още пред БНР, че нямала много врагове, но "били много шумни и медийно добре представени". Поисканата ѝ оставка пък нарече цинично "христоматиен пример за пост истина". Тя коментира и фалшивите новини, които самата тя бълва и започна да раздава морал как било трудно "да останеш верен на истината в наши дни". Тя обаче не казва за коя истина става дума - за тази на Румен Радев, който я назначи на този пост, или за истината на демокрацията и на свободното слово.

С изказването си Момчилова за пореден път провокира журналистическата етика и морала на медиите. Шефката на СЕМ влезе в хора на русофилски ретроградни журналисти, които не спират да сипят провокации и да превъзнасят Путин и говорителката му в България Елеонора Митрофанова.