Спецслужбите на САЩ предполагат, че изтичането на документи е от техните структури

Допускат, че е замесен проруски елемент

Пентагонът активно търси източника на изтичане на секретните документи, които наскоро се появиха в мрежата и съдържат широк спектър от информация – от състоянието на украинската ПВО до информация за израелската разузнавателна агенция Мосад, съобщи агенция Reuters.

Според източници на агенцията, широкият спектър на публикуваната в мрежата секретна информация предполага, че изтичането е от самите американски служби, а не от съюзниците на САЩ.

По думите на бившия служител на Пентагона Майкъл Малрой, с някои от документите са разполагали само САЩ.

Reuters отбелязва, че разследването все още е на ранен етап. Спецслужбите допускат, че зад изтичането стои "проруски елемент".

Това е най-сериозният пробив в сигурността на САЩ от 2013 г., когато на сайта WikiLeaks бяха публикувани над 700 000 видеофайла и дипломатически документи.

Двама американски служители коментираха пред агенцията, че публикуваните през март в мрежата документи  може да са подправени, за да разпространят заблуди и фалшива информация с цел да накърнят интересите на САЩ.

В някои от публикуваните текстове се твърди, че САЩ са шпионирали Израел и са оказвали натиск върху  Южна Корея, за да доставя оръжие на Украйна. Тази информация вече породи негативна реакция в двете страни.  
Появи се и твърдение, че САЩ са подслушвали президента на Украйна Володимир Зеленски.

Сега американските спецслужби изясняват движението на разузнавателната информация вътре в страната и какви може да били мотивите на този, които стои зад изтичането на данни. Следствието работи по няколко теории – от недоволен служител до вътрешна заплаха, свързана с активно подкопаване на националната сигурност.

Превод Faktor.bg