Спор в парламента: "Възраждане" иска прекратяване на споразумение със САЩ за военно сътрудничество

Споразумението е подписано през 2006 г. и касае областта на отбраната

Снимка: архив

Снимка: архив

Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от "Възраждане".

Депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев посочи, че на 28 април 2006 г. е сключено Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ, с което се предоставят безвъзмездно четири военни бази на американските военни под предлог съвместно ползване. "Базите са: Учебен полигон в Ново село, складовите съоръжения в Айтос, Военновъздушна база Безмер, Военновъздушна база Граф Игнатиевo. Споразумението е сключенo в ущърб на българските интереси, за базите не се заплаща наем от правителството на САЩ, военнослужещите и персоналът ползват редица данъчни и други облекчения", каза той и добави, че съгласно споразумението във военни бази за съвместно ползване може да има до 2 500 американски военнослужещи, като техният брой може да се увеличи до 5 000 за срок до 90 дни. Дренчев уточни, че е предвидено самолети и превозни средства на САЩ да не бъдат подлагани на оглед, както и да не плащат такси за преминаване през въздушното ни пространство, пристанищни такси, светлинни такси и такси за престой и паркиране.

Тома Биков от ГЕРБ репликира и посочи, че от дискусията става ясно, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя на доста по-широко ниво отвъд конкретните бази и отвъд тяхната полезност или вредност за българската армия или българската държава. "По скоро доколкото усещам се дискутира изобщо позицията на България в рамките на международния ред, доколкото тя трябва да бъде член на определен военен съюз, в случая НАТО, и доколко тя трябва да бъде независима, доколкото за тази независимост може да се говори в настоящето", уточни той. По думите му има две държави, които може да се каже, че са независими и определят глобалния ред - САЩ и Китай. "Има около 10 регионални фактора, които имат относителна независимост, но в никакъв случай пълна - може да споменем Русия, Турция, държави от този тип", добави Биков и посочи, че въпросът не е в базите и трябва да се мисли в рамките на контекста, в които се намираме, а не да си изграждаме представи, които са неверни.

Борислав Гуцанов от БСП направи процедура и посочи, че колегите му коментират неща далеч от техните разбирания. Той предложи да поканят министъра на отбраната и той да представи неговото виждане по тези въпроси.

Йордан Иванов от ПП-ДБ подчерта, че е притеснен от лекотата, с която такива важни теми за националната сигурност може да влизат в дневния ред. Той призова колегите си от "Възраждане" да прочетат преамбюла и да видят, че е него пише, че споразумението работи при пълно зачитане на суверенитета на България. "Едновременно в това споразумение е написано, че в тези бази се извършват инвестиции за сметка на САЩ. Едновременно с това бих казал, че целта на това споразумение е да допринесе за мира и сигурността в областта от взаимен интерес.", категоричен е той. Иванов допълни, че групата на ПП-ДБ без никакви колебания ще отхвърли предложението на "Възраждане".