Каква е разликата между ръгби и американски футбол

Няма как да не обърнем внимание на повсеместната заблуда, че ръгбито и американския футбол са просто две различни понятия за един и същи спорт. Това далеч не отговаря на истината – американският футбол и ръгбито са напълно индивидуални спортни дисциплини, които често биват бъркани поради малките прилики помежду им. Днес бихме искали да разгледаме кои са основните разлики между двата спорта, защо не бива да ги смятаме за еднакви и какво трябва да име предвид, ако решим да залагаме на тях в bet365 online

Ръгби

Смята се, че ръгбито води началото си от града Ръгби, намиращ се във Великобритания. Историята гласи, че през 20-те години на XIX век, по време на футболна игра, момче на име Уилям Уеб Елис грабнало топката в ръце и започнало да тича. Тогава футболът не е имал точни правила, затова станало “модерно“ децата и възрастните да си подават топката както с крака, така и с ръце. Много по-късно, чак през 60-те години на XX век, ръгбито се превръща в официален спорт, като днес съществуват стотици федерации по целия свят, включително и в България.

По правило, стадионът трябва да бъде с размери 100 на 70 метра. Топката е тясна и тежка, а материалът, от който е изработена, винаги е изкуствен. Съставът на един стандартен отбор наброява 15 души, а мачът се играе в две полувремена от 40 минути. Облеклото на ръгбистите представлява стандартна футболна екипировка. Със силови умения има право да си служи единствено играчът, в когото се намира топката. Пасовете могат да бъдат както с ръце, така и с крака. Играчите нямат право да подават с ръце напред. 
 
Американски футбол

Както можем да разберем от името му, американският футбол възниква в Америка. Това се случва през 60-те години на XIX век, малко след като ръгбито набира популярност. То е главната “муза“, пример и модел за американския футбол. Въпреки че той има известни прилики с ръгбито, спортът е много различен. Нека ви обясним с какво. 

Размерите на полето са 110 на 49-50 метра, а топката е овална и доста по-лека, тъй като е изработена от естествена кожа. Играта се състои от 4 фази, всяка от които трае 15 минути. Екипировката обаче е доста нетипична – тя изключително много наподобява хокейната, тъй като в този спорт силата и скоростта на играчите далеч не са за подценяване. Съставът на отборите наброява 11 души и силовите “трикове“ могат да се използват от всеки на терена. Точно обратно на ръгбито, в американския футбол е позволено топката да се подава единствено с ръце напред. 

Обобщение на основните разлики

• Произход. Американският футбол възниква в Америка, а ръгбито – в Англия;
• Терен. Ръгбито се играе на терен с размер 100х70, а американския футбол – 110х50. Разликата не е толкова голяма, но все пак я има;
• Топка. Топката за американски футбол най-често е от естествена кожа, малко по-овална от тази за ръгби. Тя, от своя страна, е по-тежка и е от синтетична материя;
• Правила. Пасовете, силовите умения, скоростта, броя на играчите, полувремената – всички те коренно се различават в двете дисциплини;
• Екипировка. Докато ръгбистите трябва да бъдат облечени като за стандартната “soccer“ игра, американските футболисти биват екипирани със защитни дрехи, подобни на тези за игра на хокей. 

Въпреки всичко, една голяма прилика между двата спорта е интересът към тях! Изключително много хора залагат на ръгби и американски футбол, тъй като отборите са впечатляващо добри. Ако се интересувате от подобен тип залози, разгледайте ревютата на Ефирбет за различните онлайн казина. Бъдете внимателни, когато залагате онлайн! Нека отборът, който подкрепяте, побеждава във всяко състезание!