Шампионска лига 21/22 стартира като спектакъл на контрастите

Дългоочакваното футболно шоу, наречено УЕФА Шампионска лига, отново завладява вниманието на почитателите. Още първият кръг от груповата фаза поднесе страхотни спектакли на терена, които накараха фенове и специалисти да гледат с широко отворени очи. Тези, които са използвали своите сезам бонус средства за залог на висока резултатност в двубои като Манчестър Сити - РБ Лайпциг 6:3 или Спортинг Лисабон - Аякс 1:5, със сигурност не са сбъркали. И все пак първата седмица на ШЛ за сезон 21/22 се оказа по-скоро драма на контрастите, отколкото повсеместно голово зрелище.

Голямата драма беше на Анфийлд

Един от големите хитове в програмата на първия кръг беше сблъсъкът между Ливърпул и Милан. От една страна се срещнаха два от най- успешните клубове в турнира - с повече трофеи е само Реал Мадрид. Освен това гостуването на “Анфийлд” беше и завръщане за “росонерите” в Шампионската лига след 7-годишно отсъствие. А историята от драматичните финали между двата тима през 2005 и 2007 г. добави още повече заряд. И очакванията се оправдаха - публиката на стадиона и пред телевизорите видя 5 гола, два обрата в резултата и в крайна сметка радост за мърсисайдци - 3:2. Истинско шоу с марка ШЛ.

А за контраст послужи другият двубой от групата. В него Атлетико Мадрид и Порто записаха скучно нулево реми в двубой, който предложи твърде малко красиви моменти на зрителите. Срещата в испанската столица беше една от трите в първия кръг от груповата фаза на турнира, която завърши без отбелязан гол. А в половината срещи резултатността не надхвърли две попадения. В тази графа попада попада и дебютът на Лионел Меси с екипа на ПСЖ в Шампионската лига.

Суперотборът от Париж се препъна на старта

Въпреки че френският гранд събра най-звездната селекция, не успя да спечели при визитата на Брюж - 1:1. Лео Меси имаше някои проблясъци, като удари и греда, но като цяло и от него, и от Мбапе, и от Неймар се очакваше много повече. Мачът в Белгия показа, че ПСЖ няма просто така да се разходи до върха, както предрекоха след привличането на гениалния аржентинец. Но ако Меси не блесна, то какво да кажем за големия му персонален съперник?

И с Кристиано Манчестър Юнайтед пак се провали

Да, португалецът вкара гол още в първия си мач за “червените дяволи” в Шампионската лига. Но въпреки това ранно попадение при гостуването на Йънг Бойс английският гранд допусна пълен обрат и отстъпи с 1:2. Това още повече натежава против мениджъра Оле-Гунар Солскяр, който и през миналия сезон имаше своите провали в турнира.