Гришо грабна спортния "Икар- 2014"

Алпинистът Боян Петров спечели наградата за впечатляващо представяне през годината

Григор Димитров печели наградата "Спортен Икар" за постижение на годината. 23-годишният тенисист е 23-ият носител на престижното отличие, което се връчва от фондация "Български спорт" съвместно с Българския олимпийски комитет (БОК).

Димитров, който преди година се размина с отличието за сметка на бореца Иво Ангелов, напълно заслужено спечели през тази, след като остави зад гърба си най-силния сезон в професионалната си кариера.

Българският тенисист печели три титли на три различни настилки - в Акапулко, в Букурещ и в "Куинс" в Лондон, игра четвъртфинал на Australian Open и полуфинал на "Уимбълдън", проби в топ 10 на световната ранглиста и достигна върховото си осмо място.

Алпинистът Боян Петров спечели наградата за впечатляващо представяне през годината. Той стана първият българин, изкачил три осемхилядника в рамките на един сезон, като на два от тях за пръв път стъпи български крак - втория по височина в света К2 и третия Канчендзьонга.

През миналата година наградата беше връчена на Григор Димитров.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика наследява волейболистите като отбор на годината. През 2014 г. възпитаничките на Ина Ананиева станаха световни шампионки в многобоя.

За най-проспериращ спортист на годината беше избран боксьорът Благой Найденов, който спечели олимпийска и световна титла в категория до 56 килограма.