Reuters: Стотици хиляди турски граждани се събраха на най-големия антиправителствен протест

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, превърнал в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат.

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предаде Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи „Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия.

Той тръгна от столицата Анкара към Истанбул през юни, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.
Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, арестуван след неуспешния преврат.

Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.
Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците „да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение.

Президентът Реджеп Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му и заяви, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата.
Според Ердоган, протестиращите са свързани с хората, извършили неуспешния опит за преврат.