УЕФА поряза Сърбия с три точки, присъди й служебна победа над Албания

УЕФА присъди служебна победа с 3:0 на Сърбия над Албания в скандалния мач от евроквалификацията, който бе играна на 14 октомври и бе прекратена в 43-ата минута при резултат 0:0. Заедно с това обаче от актива на сръбските национали са отнети три точки, съобщи Евронюз.

По този начин двата отбора остават без точка от мача, а федерациите на Сърбия и Албания са глобени с по 100 000 евро. Следващите си два домакински мача - срещу Дания и Армения, сръбският национален отбор ще играе пред празни трибуни.

Така в групата водят Дания и Албания с по четири точки от три мача, а  Сърбия остава на четвърто място с една точка от два мача.

По време на мача, заради, който бяха наложени наказанията, над терена на стадион "Партизан" се появи дрон, на който бе закачено знаме с картата на "Велика Албания" портретите на албанските национални герои Иса Болетини и Исмаил Джемали. Картата показваше "обединените" Албания , Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция.

След като сръбският национал Стефан Митрович успя да свали знамето, започна бой между футболистите на двата тима и размирици по трибуните. 

Играчите на Албания отказаха да излязат на терена, когато главният рефер Мартин Аткинсън реши, че може да поднови срещата.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. 

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето. 

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана и се наложи полицията да направи жива стена около дипломатическото представителство. 

Заради размириците, последвали мача и последвалия скандал, беше отложена официалната визита на албанския премиер в Белград.