Спряха GSM услугите в Кабул, за да предотвратят бомбени атентати

В петък, събота и неделя бяха извършени бомбени атаки в шиитските квартали

След неотдавнашните нападения на ДАЕШ срещу шиити, събрали се за честването на свещения месец Мухарам, мобилните компании спряха услугите си в повечето райони на афганистанската столица Кабул, за да предотвратят евентуални атентати.

В Кабул гражданите нямаха достъп до интернет през мобилните си телефони през целия ден и дори не можеха да провеждат разговори.

В изявлението на Афганистанския телекомуникационен регулаторен орган се посочва, че въпросното решение е взето, за да се гарантира сигурността на всички граждани, включително на шиитите, които са цел на бомбените атентати, извършени през последните дни.

След около 15 часа прекъсване GSM компаниите започнаха отново да предоставят услуги.

В някои части на Кабул прекъсването започна вчера.

Пред афганистанската преса много жители на Кабул заявиха, че не са могли да се свържат със семействата си, а работата им е била нарушена поради спирането на тока.

Мисията на Организацията на обединените нации (ООН) за подпомагане на Афганистан (UNAMA) осъди нападенията на ДАЕШ срещу шиити в Кабул и заяви, че талибаните трябва да гарантират безопасността на цивилното население.

През последните дни афганистанските шиити, живеещи в Кабул, бяха подложени на кървави нападения от страна на терористичната организация ДАЕШ, докато се събираха за честването на месец Мухарам.

В петък, събота и неделя бяха извършени бомбени атентати в шиитските квартали на Кабул. Досега при нападенията са загинали най-малко 10 души, а десетки са били ранени. /БГНЕС, АА