"Вечерне новости": Атлантическият съвет в България иска спиране на руските оръжия за Сърбия, притесняват ги танковете и „Панцир“

Русия отново използва българското въздушно пространство за доставки на оръжие до Сърбия, съобщи българският Атлантически съвет, подчертавайки, че подобна практика трябва да спре, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Организацията предполага, че танковете Т-72 може да са транспортирани от самолета ИЛ-76ТД, който е отлетял от летището в Байтаница към Анапа.

„Този полет не е ли свързан с руската оръжейна доставка на танкове Т-72 от Москва за Белград? Медиите пишат за доставката, съобщават, че танковете кацат в Сърбия, но не уточняват от къде минават. Наше разследване показва, че това става през България!“ – казват от Атлантическия съвет.

Организацията припомня, че вече е критикувала доставката на оръжие до Сърбия през България, когато е била извършена доставката на системата за противовъздушна отбрана „Панцир С1“ и призовава подобна практика да не се повтаря.

„Защо българското правителство го позволява отново? България руски коридор ли е на Балканите!?“ – продължават от Атлантическия съвет.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви през февруари, че страната няма основания да забранява руските полети. Забраната може да предизвика дипломатически скандал и реакция от Русия и Сърбия.

Източник: "Фокус"