Среща на върха ЕС-САЩ през октомври

Брюксел и Вашингтон си сътрудничат тясно от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна

Срещата на високо равнище между президента на САЩ Джо Байдън, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е насрочена за октомври, съобщиха за „Политико” двама представители на ЕС.

Последната официална среща на върха между ЕС и САЩ е била през юни 2021 г., въпреки че Байдън е присъствал на среща на лидерите на ЕС през март 2022 г.

Брюксел и Вашингтон си сътрудничат тясно от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари миналата година, като трансатлантическите отношения изглежда се върнаха в своето русло след бурните години при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Двете страни също така изглаждат различията си по отношение на американския Закон за намаляване на инфлацията, който предвижда милиарди субсидии за зелени технологии за северноамериканските предприятия.

Октомврийската дата съвпада с крайния срок за постигане на трансатлантическо споразумение по дългогодишния спор за стоманата и алуминия, датиращ от налагането на митата на Тръмп върху европейския внос през 2018 г. Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение дотогава, те могат отново да наложат търговски мита за милиарди долари върху стоките си.

Датата ще има отражение и върху друга среща на високо равнище, тъй като Европейската комисия настоява, че следващата среща на високо равнище Китай-ЕС, която преди това беше насрочена за юни, не може да се проведе преди следващата среща на високо равнище САЩ-ЕС.

Говорител на Европейския съвет отказа да коментира датите на срещите на върха. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че в момента нямат нищо "за потвърждаване или обявяване".