Станислав Тодоров: Отстраняването ми няма нищо общо с личността, компетенциите и стажа ми

Станислав Тодоров

Станислав Тодоров

Назначението ми е противоконституционно, защото по време на избора на членове на КЕВР има промяна в законодателството. Тоест, процедурата е започнала при едни правила, а е завършила при други. Това няма нищо общо с моята експертиза, опит и стаж. Това каза пред Би Ти Ви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Днес КС излезе с решение, че назначението му е противоконституционно.

Какво става с работата на Комисията досега, и какво става с работата на Комисията оттук нататък, това са важните въпроси, коментира Тодоров.

Според решението на КС ако с гласа му има решение, което е взето с неговия глас, то също е незаконосъобразно.

Решенията, взети дотук, например за цените на електричеството за следващите 12 месеца, както и всички решения, свързани с цената на газа. Всички те са стабилни, защото са приети единодушно от всички членове на Комисията. Дори и моят глас да се премахне от гласуването, пак има кворум и мнозинство.

Избран съм за кандидат за поста единодушно с гласовете на всички членове на Комисията по енергетика в НС. В зала, обаче, политическият спектакъл взе превес над това да бъде взето експертно решение, посочи отстраненият шеф на КЕВР.

Нека си припомним как предишният състав на КЕВР искаше да увеличи цената на тока със 17%, вместо това ние вдигнахме цената в средата на годината с 3%, коментира Тодоров.

Нито едно решение, което касае потребителите, не е застрашено, категоричен бе председателят на КЕВР.

Бих се кандидатирал отново за поста председател на КЕВР. Това е много горещ пост заради енергийната криза, но всички наши партньори вече знаят какво мога и какво правя, изминаха пет месеца от назначаването ми, така че имам вече опит, допълни Тодоров./БГНЕС