Стефан Манов: Промените в Изборния кодекс са като бомба над Херсон

Стефан Манов

Стефан Манов

"Човешката фантазия да дълбае все по-дълбоко в мизерията на законодателната практика – това е полицейщина, облечена чрез законодателно решение една вакханалия. Тук имаме брутална, ядрена тактическа "бомба, пусната над Херсон" – нещо, което дори Путин не си позволява да направи в отношенията в един конфликт." Това мнение изрази пред БНР Стефан Манов от Тулуза, Франция, член на Обществения съвет към ЦИК, относно гласуваните на среднощно заседание на парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, които доведоха до остър конфликт в парламента. Манов следи изборното законодателство и изборния процес от 2009 година насам.

Целта е "да се всее ступор, да се предизвика парализиране, демонстрация на сила", обобщи той. По думите му, с поправките в ИК е била потъпкана години работа на НПО сектора. "Има една игра между политическите сили, която слиза на доста мрачно ниво, като че ли за последно", подчерта Стефан Манов. Прави впечатление обаче огромната подготвеност в подложените на гласуване текстове – текстове между първо и второ четене, за което имаше срок само една седмица, отбеляза Манов. "Търсен е ефектът на блицкриг. Това е документ, който е подготвян седмици, месеци. Очевидно това не е писано между двете четения."

Аргумент за закриването на Обществения съвет към ЦИК няма, уточни Стефан Манов, който е член на този съвет и винаги е определял гражданското участие там като "камъче в обувката". Аргументът, че избирателната активност зависи от технологията, е несъществен, категоричен е той.