Стефан Тафров: В Скопие трябва да разберат, че европейското бъдеще на страната им изисква подобряване на отношенията с България

Стефан Тафров

Стефан Тафров

Новите управляващи в Скопие трябва да спрат с антибългарските послания, които изобилстваха в предизборната кампания. Това заяви кандидатът за евродепутат Стефан Тафров от “Продължаваме Промяната - Демократична България” в ефира на Nova News. 

“Северна Македония трябва да изпълни ангажимента си и да включи българите като държавотворен народ в Конституцията си. Управляващите в Скопие трябва да разберат, че европейското бъдеще на страната им изисква подобряване на отношенията с България”, категоричен бе дипломатът.
Бившият посланик във Великобритания, Франция, Италия и ООН коментира и решението си да е кандидат-депутат само за Европейския парламент, без да участва в националните избори.

“Никога не съм си помислял, че мога да се кандидатирам едновременно за два парламента, защото така бих объркал избирателите, а и това не е моят подход. Вярвам, че ще бъда по-полезен в Европейския парламент предвид моята дълга дипломатическа кариера и опита ми в международните отношения”, заяви Тафров.
Представителят на “Да, България” подчерта, че политическата криза в страната ще забави приемането ни в еврозоната и сухопътния Шенген. Тафров напомни, че именно затова ПП-ДБ са призовавали да не се стига до предсрочни избори.

“Членството в еврозоната се отлага, но не се отменя. Като евродепутат ще работя с всички сили, за да докажа, че България ще бъде достоен член на еврозоната и Шенген”, каза още бившият дипломат.

Помолен да коментира визитата на китайския лидер Си Дзипин в Сърбия и Унгария, Тафров напомни за близостта на Александър Вучич и Виктор Орбан с Владимир Путин.
“Като евродепутат ще съдействам Европейският съюз да възприеме общ подход по отношение на Китай. В момента има различни нюанси в начина, по който страните-членки се отнасят към Китай. Вярвам, че ще бъдем по-силни, когато успеем да се обединим в нашия подход”, заключи Тафров.

2024-06-09_Izbori.jpg