Столична община неглижира среща в областната управа за риска от мигрантска криза

Кметът Васил Терзиев не е изпратил нито един представител на СОС, въпреки сериозността на проблема

снимка: Областна администрация-София

снимка: Областна администрация-София

Съвместна работна среща на представители на Областната администрация на София-град, Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет (МС), дирекция "Миграция" към МВР, отдел "Миграция" в СДВР, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ), Регионална дирекция "Социално подпомагане" (РДСП) и Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) е проведена в София на 15 октомври.

Въпреки поканата нито един представител на Столична община не е присъствал на срещата, инициирана от областния управител Стефан Арсов заради риска от нова мигрантска криза на фона на конфликтите в Близкия Изток, съобщиха от областната управа.

Като основен проблем по време на срещата е откроена невъзможността за идентифициране на бежанците по име, възраст и произход, поради липса на лични документи. Обсъдени са проблеми като изчерпаният капацитет на услугите за бежанци в центровете и трудната интеграция на малолетните и непълнолетните мигранти, непридружени от пълнолетни.

Отчита се също, че след оказан обществен натиск някои от столичните районни администрации са се отказали от договорите за приемане на бежанци. Като причина за оттеглянето им се посочва липсата на помещения, отговарящи на зададените критерии, както и липса на проведено обществено обсъждане в районите. От един от районите съобщават и за конфликти между бежанци от различни етнически групи и липса на видеонаблюдение около бежанските центрове.

Като основен проблем по време на срещата е посочено това, че няма механизъм за връщане на нелегални мигранти от страни като Сирия и Афганистан, поради липса на междудържавни спогодби.

След срещата ще бъде изпратен общ доклад до Министерския съвет със становищата на всяка от участвалите институции.