Столтенберг: Още в Мадрид съюзниците подкрепиха Украйна за НАТО

Целта на НАТО е да окаже незабавна помощ на Украйна да се защити от руската агресия

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

На срещата в Мадрид съюзниците заявиха, че подкрепят стремежа на Украйна към членство в НАТО.

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг във връзка с подадената днес от украинската страна заявка за членство в организацията. Той добави, че решението се взема с консенсус и членството на Украйна ще бъде факт, когато всички съюзници дадат утвърдителен отговор.     

Столтенберг подчерта, че сега целта е да се окаже незабавна помощ на Украйна  да се защити от руската агресия.

Във връзка с обявената от руския президент Владимир Путин анексия на четири украински области Йенс Столтенберг даде извънредна пресконференция, която беше излъчвана онлайн.

В уводните си думи той каза, че това е най-мащабният опит за отнемане на територии със сила в Европа от времето на Втората световна война.
Генералният секретар на НАТО подчерта, че това е  нарушение на международното право и Алиансът няма да признае анексиите. 

"Тези територии са Украйна. Донецк е Украйна. Луганск е Украйна. Херсон е Украйна. Запорожие е Украйна. Както и Крим е Украйна." - категоричен е той.

Столтенберг напомни, че това е вторият случай, в който Русия отнема със сила територия от Украйна след анексирането на Крим през 2014 г.

Генералният секретар на Алианса подчерта, че незаконните анексии не променят ангажимента на НАТО да подкрепа Украйна за освобождаване на нейната територия.  

„Ако Русия спре да воюва, ще настъпи мир, ако Украйна спре да воюва, няма да съществува като независима суверенна нация в Европа“, каза още той.