Стойността на Х/Twitter е спаднала със 71% под управлението на Мъск

Мъск съкрати поне 50% от персонала

Илън Мъск

Илън Мъск

Социалната платформа X е загубила 71% от стойността си, откакто е закупена от Илън Мъск, според взаимния фонд Fidelity, съобщи „Гардиън“.

Fidelity, който притежава дял в X Holdings, заяви, че стойността на акциите му е спаднала със 71,5 % след като социалната мрежа е купена от Мъск.

Той придоби Twitter за 44 млрд. долара през октомври 2022 г., а през юли 2023 г. преименува платформата на X. Според оценката на Fidelity стойността на X в момента е около 12,5 млрд. долара.

Броят на месечните потребители на X спадна с 15% през първата година след придобиването от Мъск на фона на опасенията за увеличаване на речта на омразата в платформата.

След придобиването на компанията Мъск съкрати поне 50% от персонала си и намали модерацията.

През септември Европейският съюз отправи предупреждение към милиардера, след като установи, че X има най-високо съотношение на дезинформационни публикации от всички големи платформи за социални медии.

Преразгледаната оценка на Fidelity за X идва от оповестяване, което е продължило до края на ноември 2023 г.

Това оповестяване ще покрие последиците от това, че редица големи компании изтеглиха рекламите си в X, след като Мъск подкрепи антисемитска конспиративна теория. Мъск отговори на бойкота, като каза на компаниите "да ходят по дяволите".

Според Forbes, Мъск е най-богатият човек в света с нетно състояние от 251 млрд. долара. Когато придоби Twitter, Мъск заяви, че купува компанията, "за да се опита да помогне на човечеството".

Той възстанови профилите редица хора, които преди това бяха забранени от платформата заради нарушаване на стандартите, включително бившия президент Доналд Тръмп и десния конспиративен теоретик Алекс Джоунс. /БГНЕС