Студенти скочиха срещу расистки лекции на Михаил Мирчев, гонят червения социолог от Алма Матер

Михаил Мирчев

Михаил Мирчев

Студентското общество за равенство при Софийския университет изпратиха отворено писмо до ректора на Алма Матер, в което настояват да бъде отстранен като гостуващ преподавател проф. Михаил Мирчев. Младите хора сигнализират за расизъм в лекциите на социолога. Бившият кандидат за кмет на София, в няколко поред лекции пред бъдещи начални учители, педагози и социални работници е говорил за „циганите”, които имали престъпни наклонности, за турското малцинство, което е неграмотно, изостанало и „част от войнолюбив народ”. Арабските бежанци пък нямали никаква цивилизационна основа според преподавателя. 

Професорът е баща на червения депутат Стоян Мирчев поставял като академичен въпрос темата за образователния ценз за гласуване, която също противоречи на конституционните права на българските граждани. Проф. Мирчев проявявал и видимо пренебрежително отношение към жените, като изразявал откровено фашистките възгледи, че тяхната работа е „повече да раждат и по-навреме”.

Тези негови виждания, определени като расистки, ксенофобски и националистически, които са част от академичната му работа, са причина за реакцията на Студентското общество за равенство при Софийския университет. Писмото им е адресирано до проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, до декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата, до министъра на образованието, както и до ректора на УНСС, където Михаил Мирчев е преподавател.

Интересна подробност е, че  скандалният професор е син на бившия секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов, известен и като идеолога на възродителния процес. Левият социолог беше кандидат за столичен кмет на БСП през 2015 г. След загубата си в София, той обвини големите агенции в манипулации, както и Георги Кадиев, който по-късно напусна "столетницата". Мирчев е сред поддръжниците на Корнелия Нинова, а синът му - сред близките млади социалисти, с които червената лидерка се обгради. 

Журналистът Юлиана Методиева коментира скандала във Фейсбук. "Не искам да съм на мястото на ректора на СУ! От три дни уважаемият професор Атанас Герджиков, бивш възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, университетски преподавател и преводач на Аристотеловата поетика, е подложен на артилерийски обстрел заради тежки прояви на анти-циганизъм от ромски интелектуалци и студенти. ... 

Михаил Мирчев разчита на едно просто  правило. "Не съм сам. Да вдигне ръка онзи, който вижда сламката в моето око, а пропуска гредата в своето“. И ще е прав. Много социолози се хранят от преподаване на популизъм и расизъм през хуманитарните науки. В Европа ги гонят от университетите, защото антисемити и расисти и там колкото искаме. Но българската Алма Матер ги е размножила непропорционално спрямо населението ни. Как стана това ли? Ами като си затварят очите правосъдната система и общественото мнение. Осъдителни реакции към злото на дискриминация и расизма на изпълнителната власт не ги броя – от 2017 година властта се дели на нормална и расистка. Съотношението между двете бележи затихваща динамика. Познайте в чия полза!", коментира Методиева. 

Свой коментар за скандала публикува и политологът Георги Харизанов във фейсбук: "За кое не е прав Мирчев, че не разбрах? Започват се първите родни опити за явна цензура върху свободата на словото и изразяването от розовите пудели на дъгата. И е адски важно тези първи опити да бъдат посрещнати и изпратени подобаващо.

Точно заради свободата."

Ето пълния текст на писмото, с който студентите аргументират защо не искат повече проф. Мирчев в Софийския университет: 

С настоящото писмо призоваваме Ректора на СУ и органите на ФНОИ да предприемат конкретни мерки за адресиране на проблема, а именно:

1. Незабавно уволняване на професора и заменяне на курса му с учебна програма, която отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм.

2. Приемане на поправка в Правилника за устройството и дейността на СУ, която да защитава цялата академична общност от дискриминация и насилие, и да осигурява среда, свободна от расизъм и сексизъм, както предлага от години Студентското общество за равенство.

3. Изготвяне на университетска политика, която да включва конкретни мерки по адресирането и изкореняването на расизма, сексизма, ксенофобията и пр. от университета и гарантира, че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано.

Зачестилите случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези, както и конспиративни теории са симптом на нормализираните в обществото риторики.

Смятаме, че мястото на Софийския университет като образователно, прогресивно пространство е начело на борбата срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма, а не в тяхна подкрепа. Затова призоваваме академичната общност и широката общественост да се противопоставят яростно на всичките им проявления в университета и отвъд.

Качеството на образование в Софийски университет и доброто му име са резултат от приноса на всички нас: няма да позволим на реакционерски и фашистки гласове да накърняват традициите на университета и достиженията на социалните науки!

С уважение,
Студентско общество за равенство при СУ