Св. Синод изпълни ударно руските нареждания – призна за автокефална Църква на РС Македония, отказа същата чест на Украйна

Българската православна църква продължава да се държи и да действа като руски агент за влияние у нас. Доказателство за това са днешни скандални решения на провелото се заседание на Св. Синод под председателството на патриарх Неофит, научи Faktor.bg от свои източници. То беше планирано за 8 декември, но главният секретар Герасим го отложи заради спешната визита на Волколамския митрополит Антоний, заместник на московския патриарх Кирил. Днешните решения на митрополитите и патриарха са именно следствие от посещението на Антоний и нарежданията, които той е спуснал на родните клирици. За това Faktor.bg предупреди още преди седмица.

Синодалните старци са решили  на този етап

да се въздържат от признаване автокефалията на новата Украинска православна църква

Това да стане след като по казуса се произнесе Всеправославен събор, когато такъв бъде свикан.  На този етап обаче такъв събор е почти невъзможно да се случи, защото докато вселенският патриарх Вартоломей и Московския Кирил са живи, никога няма да седнат на една маса. Това решение е в разрез с молбата на Вартоломей, отправена при срещата му с Бойко Борисов за признаване на Украинска църква, свободна от Москва.

Не по-малко скандално е второто решение на Синода – признават Томоса на Белград за автокефалията на Македонската православна църква, при условие, че последната сама не се има за автокефална, защото очаква канонически Томос от Вселенския патриарх. До този момент въпросната Македонска църква е призната единствено от Московската патриаршия и Сръбската. Решенията на българските архиереи са напълно неразбираеми и

в тотален разрез с православните канони и етика,

коментират духовници.

Освен това Синодът е решил, когато патриарх Неофит служи, да споменава архиепископ Стефан от Северна Македония като скопски архиепископ.

Така реално Синодът изпълни стриктно нарежданията на руските господари, предадени от Антоний по време на посещението му у нас през миналата седмица. Тогава той е провел официални и неофициални срещи с повече от 2/3 от митрополитите, включително и с бившия монарх Симеон, който е оказал влияние за днешните им решения. Въпреки че сме република, според разбиранията на проруските владици и най-вече на Николай Пловдивски така нареченият цар е пръв свещенослужител и едновременно с това пръв миряни, обединявайки клира и мирянството в едно, и може да говори от името на двете, представлявайки пълнотата на Църквата.

С днешните си скандални решения БПЦ отново потвърждава, че е не само на страната на руския агресор, който мародерства, избива невинни и разрушава градове и села в Украйна, но и раболепно изпълнява всички заповеди от Кремъл.

Реално БПЦ отказва да се съобразява с официалната политика на държавата и ангажиментите й към партньорите от ЕС и НАТО. Въпреки това от 5 години всичките духовници и храмовете им са на пълна издръжка на държавата. Тоест и клирът има статут на държавни служители, които обаче застрашават националната ни сигурност, прокарвайки московски интереси в България.