Светльо Витков: Протестите свалят правителства, но изборите ги качват - това е проблемът

Силата за промяна е в хората, които не гласуват, смята музикантът и лидер на "Глас народен"

Светльо Витков. Снимка: БГНЕС

Светльо Витков. Снимка: БГНЕС

„Протестите са много добър израз на гражданска позиция, но на тях не трябва да има политически лица, защото ги замърсяват, намаляват енергията им. В крайна сметка някои политици се опитват да политизират протеста, вадейки рейтинг от тази позиция“.

Това каза в интервю за БГНЕС музикантът и лидер на „Глас народен“ Светльо Витков.

„Политиците, които идват на протестите, гражданите трябва да ги изгонят с шутове, това мисля. Заедно с т. нар. Отровно трио. Няма такива, те не са организатори. Хората искат оставка, не ти трябва някой да ти се появи отпред, за да ти държи реч. Въпросът е само, че протестите свалят правителства, но изборите ги качват. Тук е големият проблем. Малко хора си дават сметка, че ако съберем трите големи партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, те имат над 50% от гласовете на целия електорат. Има толкова много хора, които не гласуват. Всъщност силата за промяна е в хората, които не гласуват“, смята той.

„Аз подкрепям протеста, но преди всичко той трябва да има ясна цел“, категоричен е Светльо Витков и допълва: „Само да говорим, че искаме промяна в Конституцията или Велико Народно събрание, това не са конкретики. Един протест има смисъл, когато е конкретен. Какви текстове в Конституцията ще се променят? Защо ще събираме Велико Народно събрание? Какво то ще решава? Това са конкретните неща. Иначе, да викаш за промяна в Конституцията без да си я чел, според мен, не е адекватно“.

Според него неправилна е тезата, че недоволните от управлението на страната граждани трябва да излъчат лидери, които да обсъждат с властимащите исканията им. „Ако си спомним предишните протести, където имаше лидери, тези лидери отидоха на преговори, а зад тях няма обществена подкрепа“, коментира Светльо Витков.

„Гражданският протест трябва да си остане граждански и с конкретно искане“, категоричен е той.

Музикантът-политик казва още, че видно за всички дългите протести в един момент започват да губят от енергията си. „Започват и издънки, пък дори и да са след провокации. Каквото ще да е, но не можеш да чупиш колата на жена с две деца вътре. Някак си не е хубаво“, смята Светльо Витков.

Извън политиката екс фронтменът на Хиподил и понастоящем на Светльо & The Legends продължава да се занимава с музика. Култовата група ЕКС пък предстои да зарадва феновете си с първи два концерта за годината.

„Това са първите два концерта след пандемията. Бандата не е свирела от месец декември миналата година. За първи път излизаме от София, защото не трябва всичко хубаво да се случва в София. На 10 септември сме в Летния театър в Пловдив, а на 11 септември в клуб „Маймунарника“ в София, където ни е мястото“, шегува се Светльо и обещава: „Купонът ще бъде на ниво! Ще бъдем „Тримата тенори“ на българския пънк - Ерол Ибрахимов, Кольо Гилъна и моя милост“.

Тримата вокалисти обещават на всички пред сцената да си изкарат ЕКС-тра и няма как да е различно, защото се очаква те да изпълнят на живо само най-големите хитове (на ЕКС) бандите си, сред които: “Обичам”, “Бий хлапето”, “Let me да те лов ю”, “Боби”, “Леле Како”, “Скакауец”, “Най-щастливият ден”, “Бате Гойко”, “Мариана” и още.

Двата концерта ще преминат при спазване на всички предписания и мерки срещу COVID-19, уверяват организаторите.

„Ужас! Шест месеца никаква работа, никаква помощ, а само приказки. Това не е сериозно. Да отпуснеш 50 или 100 лева на някой човек, за мен това е подигравка. Хората, които работят и са предприемачи, те трябва да живеят от нещо. Ако една фирма някакви постъпления за шест месеца, нормално е правителството да помогне. За всички пари, които ще дойдат от Европа, трябва да има ясна и прозрачна схема за подпомагане на компаниите, които са засегнати“, коментира Светльо Витков епидемичната обстановка и последиците от нея.

„Коронавирусът не е свършил, нека не се самозаблуждаваме. Да не си мислят обаче тези, които са в управление, че септември месец ще се опитат да върнат същите мерки, да ни затворят по домовете. Шест месеца ако нямаш приходи и се оформи, че и зимата няма да имаш приходи, то на жълтите павета има много павета“, казва още музикантът.