Световен ден на Бийтълс (видео)

Британската група "Бийтълс" безспорно са един от най-значимите световни музикални феномени, които имат влияние върху живота на милиони хора по света. Не е случайно, че феновете на бандата отбелязват не един ден, в който да отдават почит на великата четворка от Ливърпул. Именно днес, 25 юни, е и един от признатите световни дни на "Бийтълс".

А какъв щеше да бъде животът ни, ако никой не си спомняше за съществуването на Бийтълс? Никой освен един-единствен човек? Точно това ще ни разкаже с много хумор и любов към вечната музика на Джон, Пол, Джордж и Ринго новият филм на режисьора Дани Бойл и сценариста Ричард Къртис "Вчера си е за вчера".

Двамата ще ни покажат свят, който тепърва ще се запознае с емблематичната музика на Бийтълс, защото единствено неуспелият музикант Джак Малик знае песните им. И той ще се възползва от това. "Вчера си е за вчера" излиза в кината след две седмици - на 5 юли.

А какво празнуваме днес? На 25 юни 1967 г. песента "All You Need is Love" е изпълнена в рамките на програмата "Our World" на BBC.

"Our World" е първата международна телевизионна програма, излъчена на живо по сателит. В продукцията се включват 14 държави, а предаването е осъществено в 24 страни. Смята се, че "Our World" е гледана пряко от между 400 и 700 милиона души в цял свят.

В програмата участват артисти от 19 държави, които да ги представят, сред които оперната певица Мария Калас, художникът Пабло Пикасо, Бийтълс. В наши дни "Our World" е най-известна със сегмента си от Великобритания, в който Бийтълс изпълняват за първи път "All You Need is Love".

За първи път 25 юни е отбелязан като Глобален ден на Бийтълс от Фейт Коен през 2009 г., която го нарича "благодарствено или любовно писмо до Бийтълс". Хаштагът на деня в социалните медии е #GlobalBeatlesDay.

Дни на Бийтълс по света се отбелязват и на:

- 16 януари - преди години социалните медии в испаноговорящия свят разпространяват информация, че UNESCO са обявили 16 януари за Световен ден на Бийтълс. Въпреки официалното опровержение на институцията, че #DialMundialDeTheBeatles не е световен ден, признат от UNESCO, мнозина фенове продължават да отбелязват празника всяка година. На 16 януари 1957 г. отваря врати ливърпулският клуб "The Cavern Club", откъдето тръгва славата на бандата.

- 10 юли - на Деня на Бийтълс феновете, особено в Ливърпул и Хамбург, честват завръщането на групата в Ливърпул от американското им турне на 10 юли 1964 г., за да представят албума си "A Hard Day"s Night", който е една от повратните точки в кариерата им.