Световните агенции с прогноза: Парламентарните избори в България отново няма да произведат стабилно правителство

На 9 юни българите ще гласуват на парламентарни избори за шести пъти в последните 3 години. Макар и дясноцентристката ГЕРБ да получава 25% от вота и да води с повече от 10 пункта пред втората политическа сила, вероятността за съставяне на стабилно правителство изглежда малка.

Социологическите проучвания сочат спад в реформаторската коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Реформаторското крило дойде на власт след протестите срещу правителството на Борисов през 2020 и серията от парламентарни избори през 2021 г. Въпреки сериозните си критики към управлението на ГЕРБ, ПП-ДБ участва в 9-месечна коалиция с партията на Борисов, което според повечето анализатори е причина за електоралния им срив, предаде АФП.

Прогнозите на политолозите и социолозите са, че днешните избори ще бъдат последвани от още един парламентарен вот през есента.

България се нуждае от период на стабилно и добре функциониращо правителство, което да ускори притока на средства от ЕС в нейната инфраструктура. Влизането в еврозоната и сухопътния Шенген са другите приоритети, които стоят пред страната.

Плановете за присъединяване към еврозоната вече бяха отложени два пъти поради неизпълнение на целите за инфлация. Понастоящем присъединяването е планирано за 25 януари 2025 г., предаде "Ройтерс".

Неуспехът да се сформира стабилно правителство ще повиши риска от по-нататъшни забавяния, заявиха анализаторите на Teneo в доклад от миналата седмица.

Според тях досега България е получила само 1,4 млрд. евро от общо 5,7 млрд. евро налични безвъзмездни средства от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост (МВУ).

„България е в условията на най-тежката политическа нестабилност след края на комунизма. Реформите, необходими за отключване на финансиране от ЕС и пълноценно интегриране в Шенгенското пространство за свободно движение, може да се забавят още повече“, заяви Марио Бикарски, старши анализатор за Източна и Централна Европа в компанията за разузнаване на риска Verisk Maplecroft.

Според неотдавнашно проучване на Институт „Отворено общество“ 49% от запитаните българи предпочитат „силен лидер“ - образ, който бившият пожарникар и бодигард Борисов отдавна се опитва да представи, въпреки че не планира да бъде премиер още един мандат.

Партньор на ГЕРБ би могла да бъде ДПС, която също има подкрепа от около 15 %, според последните проучвания.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски, 43-годишен депутат и бивш бизнесмен, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, заяви по време на кампанията, че е „готов да управлява“.

Анализаторите обаче смятат, че официалното присъствие на партията в кабинета рискува да провокира протести и може да накърни имиджа на страната.

От друга страна, негласното задкулисно партньорство между ГЕРБ и ДПС вече датира от години, смятат политическите наблюдатели.

Проруската „Възраждане“ също получават 15%, като руската пропаганда и дезинформация играят голяма роля във вота.

Проучване на базирания в София мозъчен тръст Център за изследване на демокрацията установи, че близо 40% от българите споделят дезинформацията, а почти 70% вярват в конспиративни разкази./ БГНЕС