СЗО: Данните на Китай за епидемията от COVID-19 са занижени

"Искаме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни"

Тедрос Аданом Гебрейесус

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна отправи критики заради заниженото представяне на смъртните случаи от COVID-19 от страна на Китай, като предупреди, че официалната статистика не показва истинското въздействие на епидемията.

"Все още не разполагаме с пълни данни", заяви пред репортери директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън.

"Смятаме, че сегашните числа, които се публикуват от Китай, не представят достатъчно добре истинското въздействие на болестта по отношение на хоспитализациите, по отношение на приетите в интензивните отделения и особено по отношение на смъртните случаи."

Коментарите му идват на фона на нарастващата загриженост за рязкото нарастване на инфекциите с короновирус в Китай, след като миналия месец Пекин внезапно отмени години на твърди ограничения, а болниците и крематориумите бързо се препълниха. Въпреки това Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от Covid от декември насам и драстично е стеснил критериите за класифициране на такива смъртни случаи - което означава, че собствените статистически данни на Пекин за безпрецедентната вълна сега се считат за широко разпространени и не отразяват действителността.

"Смятаме, че представянето е твърде занижено", каза Райън, като посочи, че определението, което Пекин използва, "изисква дихателна недостатъчност", свързана с инфекция с COVID-19, за да бъде регистриран смъртен случай от коронавирус.

Той подчерта, че е жизненоважно да се разполага с точна информация за начина на разпространение на вируса и за истинското му въздействие, и предложи отделните здравни специалисти да помогнат за осигуряването на по-точна картина. Райън призна, че през последните седмици Китай е засилил ангажимента си към СЗО, и заяви, че "се очакват по-изчерпателни данни".

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред репортери, че през последните седмици служители на организацията са провели разговори на високо равнище с колегите си в Китай.

"Продължаваме да искаме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни за хоспитализациите и смъртните случаи, както и по-изчерпателни данни за вирусната секвенция в реално време", каза той. "Данните продължават да бъдат от съществено значение за СЗО, за да извършва редовни, бързи и надеждни оценки на риска в настоящата ситуация и да коригира съответно нашите съвети и насоки", каза той.

Аданом повтори, че здравната агенция на ООН разбира защо редица държави въвеждат нови ограничения за посетители от Китай.

"При положение че разпространението в Китай е толкова високо и не се предоставят изчерпателни данни... е разбираемо, че някои държави предприемат стъпки, които според тях ще защитят собствените им граждани", каза той. /БГНЕС, АФП