Investigate Europe: Европейски танкери продължават да внасят руски петрол в ЕС

Чрез вратичка в санкциите са извършени стотици рейсове

Снимка: архив

Снимка: архив

Европейски танкери продължават да превозват към Европа руски петрол, въпреки действащото от декември ембарго, пише изданието Investigate Europe.

Забраната за внос на руски петрол в ЕС влезе в сила на 5 декември. Въпреки това европейски кораби са извършили стотици рейсове, като при най-малко 100 от тях дестинациите са били европейски пристанища.

Голямата част от тези танкери принадлежат на гръцки превозвачи, но санкциите нарушават и плавателни съдове от Германия, Монако, Кипър, Дания, Норвегия и Великобритания. Повечето от рейсовете са били застраховани от европейски застрахователи.

Същевременно руският холдинг "Совкомфлот", на който са наложени европейски санкции, продължава да контролира морската търговия с Европа чрез контролирана от него фирма в Обединените арабски емирства.

Журналистите са установили, че доставките на руски петрол в Европа продължават благодарение на законова вратичка в санкциите. Формално забраната не важи за петрол, който се добива извън пределите на Русия, но преминава транзитно през руска територия. Например, така се осъществява петролният износ от Казахстан.

От ЕК посочват, че контролът за спазването на тези ограничения трябва да се извършва от страните-членки на ЕС.

Превод Faktor.bg