Таяни: Работим върху решение на общите проблеми – защита на границите и стабилността на Западните Балкани

Антонио Таяни

Антонио Таяни

Работим върху решаването на съвместни проблеми – борба с нелегалната миграция, защита на границите ни и стабилност на Западните Балкани. Това написа в профила си в Туитър вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни след срещата с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

По време на съвместната пресконференция в Рим двамата министри засегнаха развитието на двустранните отношения, ситуацията в Либия, войната в Украйна, позицията на Турция и Гърция, както и въпроса с миграцията. И двамата подчертаха, че към държавите им има засилен поток от мигранти.

Таяни подчерта, че Италия и Гърция се намират „под силен миграционен натиск” и отново апелира към европейска солидарност и европейски решения, насочени към урегулиране на мигрантските потоци както по средиземноморския, така и по балканския маршрут.

Дендиас подчерта, че „Гърция и Италия като държави на първа линия” трябва да си сътрудничат тясно. Миграцията е „огромно предизвикателство за европейския проект”, каза той и заяви, че Европа трябва да направи повече за справянето с този феномен. /БГНЕС